Lengyelország Lubuskie tartománya idén 45. alkalommal ad otthont a napokban a nyári filmnapoknak, melynek szervezői ezúttal a fikciós és a dokumetumfilmek versenyprogramjába, illetve a versenyen kívüli vetítések közé is választottak magyar filmeket.

A fikciós mezőnyben Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című, tavaly bemutatott nagyjátékfilmje, illetve Szász Attila Félvilág című, a hazai mozikban is vetített tévéfilmje versenyez a fesztivál fődíjáért. Fekete Ibolya magyar-német-bolgár koprodukcióban készült mozijának nemzetközi fesztiválkörútja a múlt héten kezdődött Moszvában és Brüsszelben, ahogy a napokban is szerepel Németország nagyszabású nyári filmünnepén, a Filmfest Münchenen is. A hazai mozikban több mint 36 ezer nézőnél járó négygenerációs történet, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évekig követi végig a szereplők sorsát, a Nemzeti Filmalap támogatásával jött létre.

 

Szász Attila Félvilágját először tavaly év végén vetítette a gyártásban is részt vevő Duna Televízió, Mágnás Elza legendájának története viszont a nagy sikernek köszönhetően a filmszínházak vásznaira is felkerült, míg a 2. Magyar Filmhéten három kategóriában is díjazták.

A dokumentumfilmek lagówi versenyében Varga Ágota Szülei szeme és Almási Tamás tavaly Szarajevóban díjazott Tititá című egészestés alkotásai indulnak. A fentiek mellett versenyen kívül vetítik még Goda Kriszta Veszettek című filmjét, illetve a fesztivál 45. évfordulója alkalmából újra műsorra kerül a Dealer, Fliegauf Bence korábbi, nagysikerű alkotása, amely 2004-ben díjat nyert Lagówban.

 

A lagówi filmfesztivált 1969 óta rendezik meg, a filmvetítések és közönségtalálkozók szemináriumokkal, festészeti és fotótárlatokkal, koncertekkel és színházi előadásokkal egészülnek ki. Bővebb információt a fesztivál honlapján találhatunk: http://www.llf.pl