A huszonegy éves hagyományra visszatekintő, Filmtavasz nevű varsói filmfesztivál vetítéseit a tíz nap folyamán két fővárosi moziban rendezik: Visztula jobb partján működő Praha moziban, valamint az új, a filmfesztivál alkalmából nyíló belvárosi Apolonia művészmoziban.

A fesztivált Roy Andersson svéd filmrendező alkotása, az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről című szürrealisztikus groteszkje nyitja meg, mely a velencei filmfesztiválon tavaly Arany Oroszlánt nyert. Jövő vasárnap az Alberto Rodríguez rendezte, az idei Goya-díj tíz kategóriájában nyertes La isla mínima (A legkisebb sziget) című thrillerrel zárul a rendezvény.

A magyar filmek mustráját a Magyarország – másfajta mozi nevű szekcióban szombaton Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmjével kezdik, a következő napokon Tarr Béla A torinói ló, Mundruczó Kornél Fehér isten, Szász János A nagy füzet, Császi Ádám Viharsarok, Miklauzic Bence Parkoló, Fliegauf Benedek Csak a szél és Pálfi György Szabadesés című filmjét mutatják be. A magyar filmszemlét a Varsói Magyar Kulturális Intézet társszervezésében rendezik.

(forrás: MTI, Lucie Szymanowska, Varsó)