Indul a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál

November 5-én este Goda Krisztina Kaméleon című filmje nyitja meg a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált a népszerű Laemmle filmszínházban. Az Egyesült Államok film fellegvárában kilencedik alkalommal látható válogatás a kurrens hazai filmtermésből – tudatta a Magyar Filmunió. November 5-15. között a fesztivál főszervezője Bunyik Béla tucatnyi magyar mozgóképet - 8 játékfilmet, 4 dokumentumfilmet és 2 rövidfilmet - tűz műsorra a Raleigh moziban és a Los Angeles-i Magyar Házban. A fesztiválon többek között látható lesz a Made in Hungária, a Valami Amerika 2., a Tréfa, a Príma Primavéra, A Nap utcai fiúk, a Hunky Blues, az Egy ember Munkácsról, a Gogo & George, a Puskás Hungary, és A repülés története. A fesztivál „Magyarok Hollywoodban” című különprogramjában vetítik Csupó Gábor Immigrants - Jóska menni Amerika című egészestés animációját, Gárdos Éva Amerikai rapszódia című rendezését és Karchi Perlmann többszörös díjnyertes Vacsora című groteszkjét.




Versenyben az Adás

A Magyar Filmunió értesülései szerint a szarajevói, varsói és mumbai fesztivál bemutatók után Sevilla, Torino és Pozsony prominens seregszemléire is meghívták az Adás-t, mi több a versenyprogramba. A torinoi fesztivál zsűriében részt vesz Szomjas György filmrendező. Fonyó Gergely Made in Hungária című musicalje a rangos olasz mustra információs programjában lesz látható.




Megkezdődött a marosvásárhelyi rövidfilmes fesztivál

Spanyolország a díszvendége a Marosvásárhelyen szerdán kezdődő és vasárnapig tartó 17. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválnak adta hírül az MTI. A fesztivál előválogató zsűrije 18 ország 618 filmjéből választotta ki azt az 54-et, amely részt vesz a versenyen; van köztük olyan alkotás is, amelyet már több nemzetközi díjjal jutalmaztak. Az induló filmeket nemzetközi zsűri értékeli majd, amelynek tagja két magyarországi filmrendező, Lugossy László és Szász János is. Versenyen kívül vetítik a február elején Veszprémben megölt román kézilabdázóról, Marian Cozmáról szóló Szíven szúrt ország című filmet.




A Filmkultúra - Muszter novemberi számából

Valóban marionettfigurák vagyunk a sors kezében? Hol és mikor dönthet a szabadakarat? Egyre több filmben a kifürkészhetetlen sors játékszere a hős. Valóban ilyen predesztinálva látják a filmkészítők a világunkat, vagy egyfajta divatnak hódolnak? Ki irányít? A sors vagy a sorsot befolyásolni tudó „szadívák”, „leszboszik”? Erről és még sok érdekes témáról olvashatnak a Filmkultúra – Muszter legfrissebb számában. Mint például a portugálok máig egyik legismertebb filmjéről, vagy 1989-ről, egy retrofesztivál keretében.




Tordai Teri, a szingli nagymama

Tordai Teri újabb, számára igen kedves filmszerepet kapott. A színésznő Sas Tamás legújabb mozijában, a Szinglik éjszakája című akció-vígjátékban tűnik fel hamarosan, ahol az örömanyát alakítja, Hámori Gabriella édesanyjaként. A hatvannyolc éves, gyönyörű színésznő nagyon örült a szerepnek. „Egyedülálló, szingli nagymama vagyok magam is” – mondta büszkén. A Szinglik éjszakáját - amelyben Nagy Ilona, Gallusz Niki, Szávai Viktória és Hámori Gabriella játsszák a főszerepet - februártól tűzik műsorra a mozik.