A porcelánbaba a 27. Noordeljik Filmfesztivál fődíjával tért haza a frízföldi Leeuwardenből. Gárdos Péter legutóbbi filmjét a holland fesztivál versenyprogramjában mutatták be, ahol elnyerte a Matad’or díjat. A fesztiválon Szőke András Zsiguli című filmjét is vetítették.

Kenyeres Bálint Before Dawn című munkája a rövidfilm zsűri különdíját nyerte el a cottbus-i filmfesztiválon, a díjat Muhi András az Inforg Stúdió producere vette át a szombat esti díjátadón. Mundruczó Kornél Johanna című operafilmje elismerő oklevelet kapott Cottbus-ban. Az idén Magyarországra fókuszáló filmszemlén – mint arról korábban már hírt adtunk – közel negyven filmből álló programot mutattak be az elmúlt tizenöt év magyar filmterméséből. Szabó István a fesztivál életműdíját vette át a 15. Cottbus-i Filmfesztivál megnyitóján november 9-én.

A portugáliai Espinho-ban vasárnap este véget ért CINANIMA filmfesztiválon magyar animációkat díjaztak. Ulrich Gábor Mielőtt című alkotása a 7 perc alatti filmek kategóriájának díját nyerte el, a Kecskemétfilm közreműködésével készült német alkotás, a Laura csillaga (T. Rothkirch - P. Rycker) pedig az egészestés filmek kategória díját nyerte el. M. Tóth Géza Maestro című animációja a közönség díját nyerte el Portugáliában.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.