A szerdán 20 órakor kezdődő díszbemutatót megelőző sajtótájékoztatón a rendező-producer elmondta, a film - melynek támogatója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) - a gránátvörös-kékek három legjobb magyar futballistájának, Kubala Lászlónak, Czibor Zoltánnak és Kocsis Sándornak a történetét dolgozza fel.

A sajtóeseményen részt vettek a film szereplői közül a katalán klub egykori három magyar sztárjátékosának gyermekei, ifj. Czibor Zoltán, Carlos Kubala és ifj. Kocsis Sándor.

"Elsősorban az Aranycsapat Alapítvánnyal, ezzel együtt Kű Lajossal van kapcsolatom Magyarországról, ennek köszönhetően két évvel ezelőtt édesapámat újratemették a Szent István-bazilikában" - mondta ifj. Kocsis, akinek fia - azaz az Aranycsapat klasszisának unokája - jelenleg a Barcelona legkisebb csapatát, a hatéveseket edzi.

 Ifjabb Czibor Zoltán, aki életében először jár Magyarországon, sportfotósként dolgozik, pályafutása során 1200 Barca-mérkőzésen tevékenykedett. A katalánok jelenlegi stílusáról elmondta, hogy a mostani játékrendszer alapköveit véleménye szerint a Barca magyar játékosai tették le.

Carlos Kubala megjegyezte, ugyan Spanyolországban nőtt fel, de mindig magyar emberek közelében volt, így Magyarországot ugyanúgy a hazájának tekinti.

A Magyarok a Barcáért című alkotást már március végén bemutatták egy háromrészes dokumentumfilm-sorozat formájában a Dunán, ugyanakkor Kocsis Tibor hangsúlyozta, hogy a moziba kerülő film negyedórával hosszabb, azaz másfél órás, valamint a képi anyagok jelentős részét is kicserélték. A rendező hozzátette: várhatóan még a 2016-os Európa-bajnokság előtt elkészül majd a Kubala László életét feldolgozó film is.

(forrás: MTI)