Bollók Csaba újabb utazása

A szarajevói fesztivál játékfilm versenyének tízes mezőnyébe kapott meghívást Bollók Csaba Iszka utazása című - a versenyprogramot ismertető Varietyt idézve - „poétikus tragédiája”. Bollók filmjét a berlini világpremiert követően Európa északi és nyugati tájékán már sikeresen mutatták be. Kelet-Európát illetően Szarajevóban lesz a premier augusztus 22-én. A fesztiválpalotába vezető vörös bársonyszőnyeggel borított lépcsőn Bollók Csaba rendezőt, Csere Ágnes a film producere, a gyerekszereplők, valamint a film vágásáért Arany Olló-díjjal elismert Czakó Judit kíséri. A játékfilm verseny díjairól nemzetközi zsűri dönt, amelynek elnöke a világhírű brit színész, Jeremy Irons.

A versenyző rövidfilmek között Szirmai Márton Szalontüdő című hétpercesét mutatják be, amelyet a magyar filmkritikusok a legjobb kisfilm díjával tüntettek ki januárban. Azóta is folyamatosan érkeznek a hírek az Ascher Tamás és Anger Zsolt főszereplésével készült rövidfilm fesztiválsikereiről. A csattanóra épülő, viccdramaturgiát használó film rendezője, Szirmai Márton a filmhu-nak elmondta, az utóbbi hónapokban elszánt kísérletet folytatott. "Annyi fesztiválra próbáltam meg nevezni a Szalontüdőt, amennyire csak bírtam" - árulta el. "Eddig hozzávetőlegesen 80 helyre küldtem el, és 25 fesztiválon már szerepelt is a film, ám még hátra van pár jelentősebb esemény."

Már 25 fesztiválon szerepelt a Szirmai Márton filmje

Kérdésünkre, hogy az eddigi szereplések közül melyeket emelné ki, Szirmai először azt válaszolta, mindegyiket fontosnak tartja, ám végül a Los Angeles-i, a drezdai és a brüsszeli fesztivált mégiscsak kiemelte - ezeken szerepelt a legjobb filmek társaságában. Vajon növelték-e a Szalontüdő értékét a nemzetközi sikerek - érdeklődtünk Szirmainál. "A film ugyanaz maradt, nem lett jobb attól, mert pár helyen néhány szakember elismerte. Annak viszont mindenképpen örülök, hogy el tudom mondani az alkotótársaimnak: világszerte több ezren látták a közös munkánkat."

A Szalontüdő-kísérlet

Ha beszélgetésünk elején kísérletként aposztrofálta Szirmai filmje fesztiválkörútját, nem hagyhattuk ki a kérdést: sikerült-e kíséret, azaz megérte-e ennyi helyen próbálkozni a Szalontüdővel. "Így, hogy lassan többet dolgoztam a filmmel az elkészülte óta, mint a gyártása során, hülye lennék nem sikeresnek titulálni a dolgot; rengeteg idővel és energiával jár koordinálni a nevezéseket és a kópiákat. A külföldi utazások során az mindenképp kiderült, hogy ennek a műfajnak, amit a Szalontüdő jelent, van létjogosultsága" - felelte Szirmai, aki - dacára annak, hogy már most több forgalmazó és filmfesztivál megkereste - végső mérleget csak szeptember végén vonna, akkor derül ki, mennyit ért valójában a fesztiváloztatás a Szalontüdő esetében. A film eddig a rendező elmondása szerint hat díjat nyert, a legutóbbit éppen a napokban, a lucaniai filmfesztiválon. A többek között a magyar filmkritikusok díját is elnyert alkotás legközelebbi szereplése a rangos Szarajevói Filmfesztiválon lesz.

A rövidfilm zsűribe a szervezők meghívták Kenyeres Bálintot, aki Before Dawn című filmjéért 2005-ben elnyerte a szarajevói fődíjat. Most e rangos elismerés sorsáról a fiatal magyar filmrendező Frederic Boyer, a cannes-i „Quinzaine des Réalisateurs” munkatársával és Namik Kabil bosnyák rendezővel együtt dönt.

A dokumentumfilmeket illetően három magyar alkotás kel versenyre. Varga Ágota Szemünk fénye című filmje, V. Nagy Attila Günther von Hagens „anatómia művészről” készített Ember című munkája és Iván Attila A szép Tisza és más című filmesszéje képviselik a magyar dokumentumfilm termést. Mindhárom alkotás látható volt a legutóbbi Filmszemlén.

Locarno után Szarajevóban láthatja a közönség Fliegauf filmjét

A szarajevói filmfesztivál Fókusz programjában Fliegauf Benedek Tejút című ambient filmje, Tarr Béla A londoni férfi című műve, valamint Srdan Golubović A csapda című szerb-német-magyar koprodukcióban készült moziját vetítik.

Telt hölgyek, előttetek a lehetőség!

A CineLink elnevézésű szakmai programra, amely filmtervek fejlesztését szolgálja, Kocsis Ágnes és Andrea Roberti Pál Adrienn munkacímen futó filmterve is meghívást kapott. A készülő filmet a Friss levegő-t jegyző szerzőpáros, valamint Pusztai Ferenc producer mutatja be a szakmabelieknek.

A producer elmondása szerint a Pál Adrienn CineLink keretén belül történő fejlesztése a szarajevói eseményen ér harmadik állomásához. Korábban májusban majd júniusban volt scriptdoktori konzultáció a filmmel kapcsolatban. Valamint Pusztai Ferenc elmondta, hogy októberben lesz egy negyedik egyeztetés is. Elsődleges céljuk, hogy a 2007 végére kész legyen a forgatókönyv, és jövő januártól elindulhasson a tényleges forgatás.

Mindezzel párhuzamosan zajlik a film anyagi hátterének megteremtése. A körülbelül 300 milliósra tervezett alkotásba az NKA mellett hét milliós fejlesztési támogatással beszállt az MMK, és a MEDIA Program New Talent keretéből is részesül a film. A francia koprodukciós fél, Tom Dercourt 200-250 ezer euróval (kb. 500-600 millió forint) támogatja a projektet, és az alkotók szeretnének bevonni még egy osztrák partnert is.

Ami a főszereplő kiválasztását illet, ez az egyik legfontosabb része a filmnek, de még nincs meg a megfelelő személy. Mivel egy nagyon kövér hölgyet keresnek a Pál Adriennhez az alkotók hajlanak arra, hogy a profi színészek mellett akár az utcán is körülnézzenek.

"Vakrandira" készül a Loop

A szarajevói fesztivál Talent Campus-án Vágási Emőke, Darvas Csanád, Madarász István, Ujj Mészáros Károly és Vadócz Péter filmkészítők vesznek részt. Az Előbb-utóbb című rövidfilmjével többek közt a tavalyi Filmszemle diákzsűrijének kisfilmes fődíját elnyert Madarász Istvánt kérdeztük, hogy mire számít a szarajevói Talent Campuson, amely a berlini mintájára működik. Madarász István érezhetően nagyon várja a bosnyák filmes rendezvényt, mert hasonló pozitív tapasztalatokat szeretne begyűjteni, mint amilyeneket korábban már Berlinben szerzett.

Munka közben az Előbb-utóbb forgatásán

Az esemény komoly lökést is adhat a filmes pályán elindult fiataloknak. A Berlini Talent Campus Madarász szerint egyfajta filmes elitképzőnek számít, a résztvevők hollywoodi és egyéb meghatározó filmes szakemberekkel találkozhatnak, akik úgy kezelik a fiatal résztvevőket, mint jövőbeli kollégáikat. Ezért az Előbb-utóbb című kisfilm alkotója úgy érzi, hogy Berlinben kinyílt előtte a világ. Mindez folytatódik a Szarajevói Talent Campuson, ahol Alexander Payne, Jeremy Irons és Juliette Binoche kötetlen sztorizásai mellett nagyon is hasznos gyakorlati tapasztalatokra számít Madarász István.

Az egyik praktikus feladat Berlinben az volt, emlékszik vissza a fiatal rendező, hogy „vakrandi” mintájára véletlenszerűen leültették a rendezőket producerekkel szemben és három percben kellett előadniuk filmötletüket, majd jött a következő producer és újabb három perc a tálalásra. „A tizedik után minden tökéletesen ment.” Most Szarajevóban első nagyjátékfilm-tervét, a Fade In Central European Pitch Forum mezőnyébe beválogatott Loop-ot készül „tesztelni” Madarász István.

A 13. Szarajevói Filmfesztiválra számos további világhírű filmes látogat el idén is. Az említett filmes tekintélyek mellett a díszvendégek között lesz Fatih Akin, Sam Garbarski, Cristian Mungiu, Jasmila Žbanić, Tarr Béla, és jelen lesz Michael Moore is. A 13. Szarajevói Filmfesztivál augusztus 17. és 25. között kerül megrendezésre.