A Camerimage 2018 elsőfilmes operatőrök kategóriájában szerepel Domokos Balázs, aki az Egy nap fényképezésért került a jelöltek körébe. Domokos Balázs kameramanként és filmoperatőr művészként végzett az SZFE-n. Akárcsak neki, Szilágyi Zsófia rendezőnek is az első nagyjátékfilmje volt az Egy nap, a Filmalap Inkubátor programjában készült dráma. A film Szamosi Zsófia főszereplésével mutatja be egy családanya viszontagságos hétköznapját. Elsőként Cannes-ban vetítették, ahol a kritikusok díját is elnyerte, itthon novembertől látható a mozikban.

A Camerimage diákfilmes Edutas versenyében szerepel Nyoszoli Ákos, Kis Hajni Last Call című kisfilmjének az operatőre. Nyoszoli Ákos 2016-ban végzett kameramanként az SZFE-n, B.Márton Frigyes és Vecsernyés János osztályában. Kis Hajnival már a Szép alak című kisfilmen is együtt dolgozott. A Last Call-t eddig az idei Friss Hús-on, a BuSho-n, a CineFesten és Szarajevóban is díjazták, bízunk benne, az operatőri filmfesztiválon is hasonló sikert arat.

Kis Hajni: Last Call, fényképezte: Nyoszoli Ákos

Idén november 10 és 17. között rendezik meg a lengyelországi Bydgoszczban a Camerimage filmfesztivált. Tavaly nagy öröm volt, hogy magyar szakember nyerte a fesztivál fődíját, az Arany Békát: Herbai Máté a Testről és lélekről című filmben nyújtott munkájáért kapta az elismerést (az operatőrrel nemrég podcastben beszélgettünk, itt lehet meghallgatni az adást.)

 Borítókép: Egy nap