Szalay Dorottya filmtörténész a következőket írja a program leírásában: "A magyar kísérleti film pályái több irányba nyitottak a nyolcvanas évek elején – írja Hegyi Lóránd 1983-as összefoglaló cikkében. Harminc évvel később sincs ez másként, a magyar kísérleti film nem tűnt el, és – ahogy azt a nemzetközi trendekhez való kapcsolódás is mutatja – közel sem elhermetizált jelenség. Ideiglenes fórumvesztésének két lehetséges útja: a részleges hátraarc, avagy a képzőművészeti szektortól elkülönülő, új terület meghódítása."

Lichter Péter egyike a kortárs magyar kísérleti filmeseknek, alkotásai a Marie Menken és Stan Brakhage által meghatározott trendhez kötődnek, a lírai filmekhez. Brakhage - akinek a fimljei fontos inspirációt jelenteken Lichter számára - freudiánus gondolkodó. Freud tudományos munkájának legvitatottabb momentumai - a tudatalatti jelentősége és pszichoszexuális megközelítései - Lichter munkáinak is a gerincét adják.

Lichter Péter filmjei közül a No Signal Detected, a Polaroidok, a Look Inside The Ghost Machine, a Pure Virutal Function és a Rimbaud című alkotásokat vetítik a New York-i underground moziban. A kortárs magyar válogatás szekcióban Nemes Gyula Letűnt világ, Mundruczó Kornél Kis Apokrif No.1, Klausz Péter Hanna című filmjét és a Buharov testvérek Hotel Tubu című alkotását vetítik. A program körülbelül 80 perces, az utolsó vetítési napon, június 26-án pedig Lichter Péter is az esemény vendége lesz, aki személyesen mutatja be a filmeket és pályatársai eddigi életművét.

Az eseményről további információk a Spectacle honlapján érhetőek el.

A vetítés előzetese