A hivatalos versenyprogramban a játékfilmek kategóriájában hét alkotás indul, köztük Boris Tanovic Epizódok egy vasgyűjtő életéből című filmje, amely az idei Berlinalén nagydíjat kapott. Itt szerepel a magyar Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült szkeccsfilm is, a Nekem Budapest, amelyet Enyedi Ildikó osztályából nyolc fiatal rendező arról forgatott, hogy mit jelent neki a magyar főváros. Az alkotók közül hárman, Reisz Gábor, Szeiler Péter és Szimler Bálint a rendezvény vendégei lesznek.

A mustrán a rövidfilmes versenyben szintén hét és a dokumentumfilmek megmérettetésén pedig 15 alkotás indul - olvasható a fesztivál honlapján, a www.vukovarfilmfestival.com weboldalon.

Versenyen kívül mutatják be a többi között Woody Allen amerikai színész-rendező Blue Jasmine című legújabb alkotását. Válogatást láthatnak az érdeklődők a kortárs német filmtermésből, az oberhauseni nemzetközi rövidfilmfesztivál munkáiból és azokból a filmekből, amelyben az egyik legnépszerűbb szerb filmszínész, Miki Manojlovic játszik. Ő a főszereplője például A papa szolgálati útra ment, a Macska-jaj és az Underground című filmeknek, idén pedig a vukovári fesztivál zsűrijének tagja.



Nézd meg a film előzetesét!


A Best of VFF elnevezésű kategóriában levetítik többek között Cristian Mungiu román sztárrendező alkotását, a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című alkotást, amely 2007-ben a Cannes-i Filmfesztiválon megkapta az Arany Pálmát.

A vasárnapig tartó fesztiválon a legjobb játékfilm díja a terjesztési jog megvásárlása lesz, a rövidfilmek közül a legjobb 500 eurót kap, míg a dokumentumfilmek 1000 eurós díjért versenyeznek.

A fesztivál együttműködik a horvát háborús veteránok minisztériumával is, amely a honvédő háborúról szóló 150 beérkezett történetből fogja kiválasztani a legjobb hármat. Ezekből a tervek szerint film készül, amelyet a jövő évi fesztiválon mutatnak be.

Vukovár 7 éve rendezi meg a nemzetközi filmfesztivált, amelynek filmjeit később vetítik Rijekában, Zágrábban és Eszéken is.