Az erős szelekcióban 17 másik nemzetközi projekt közül választották ki legjobbnak a magyar projektet. A fesztivál idén kifejezetten a szociális problémák köré épülő VR élményeket szerette volna bemutatni, így a szelekcióba bekerült egy 360°-os interaktív film, melyet az ukrán háborús helyzetről forgattak, de olyan projekt is, is amely egy autista kisfiú szemszögéből mutatja be a világot.

A fesztivált évente több mint tízezren látogatják, a kiállítóknak pedig lehetőséget kínál, hogy bemutassák új innovatív termékeiket és szolgáltatásaikat a számítógépes grafika és interaktív technikák területén.

A fesztivál zsűrije kiemelte, hogy a Hiányzó 10 óra VR innovatív technológiai és vizuális megvalósítása nemzetközileg is kiemelkedő.

Hiányzó 10 óra

Fazakas Fanni, a VR rendezője képviselte a darabot Los Angelesben: “Óriási élmény volt személyesen is részt venni a kiállításon, látva a szakmában lévő trendeket és azt, hogy a legnagyobb stakeholderek milyen irányban végeznek kutatásokat innovációs területen. Ez újra megerősített abban, hogy a VR ennek a forradalomnak a szerves része marad. Elsősorban a motion capture, virtual production és XR bemutatókon vettem részt, az akadémiai szekcióban pedig előadtam. Idén a Victoria University of Wellington - Te Herenga Waka színeiben indulva tartottam egy átfogó prezentációt a projektünk gyártási folyamatairól és kreatív technológiai megoldásairól Unreal Engine 5-ben. Jelenleg a kutatásom fókusza az interaktív történetmesélés, real-time content és gyors produkciós pipeline tool-ok köré fókuszálódik. A mesterséges intellgencia felhasználásával olyan animációs eszközöket is kutatunk és fejlesztünk, ami megkönnyíti a gyártást. Célunk ezeket széles körben elérhetővé tenni, ezzel elősegítve olyan alkotók munkáját akiknek egyébként nem lenne hozzáférésük ilyen eszközökhöz."

Forrás: Match Frame / Címlapkép: Fazakas Fanni a díjjal / Fotó: Andreas Psaltis