A több végkimenetelű interaktív virtuális valóság élményt két fiatal magyar csapat a RUMEXR animációs és design cég, valamint a Match Frame Productions filmes gyártócég alkotta meg. A Hiányzó 10 óra egy komplex projekt, amely három részből áll. A kiindulópontja Meggyes Krisztina személyes, készülőben lévő dokumentumfilmje, amiben túlélőként ered nyomába annak, hogy mi történt vele abban a tíz órában, amikor dániai tanulmányai során egy éjszaka Ginát kevertek az italába, és másnap a rendőrségen ébredt emlékek nélkül. 

Krisztina személyes történetéből inspirálódott Fazakas Fanni virtuális valóság projektje.  A Hiányzó 10 óra VR egy drogprevenciós multimédia projekt, mely több túlélő tapasztalatain alapulva, innovatívan, a legmodernebb virtuális valóság technológia segítségével, kortárs vizuális stílusban hívja fel a fiatalok figyelmét első sorban a GHB veszélyeire, és közben megtanítja a felhasználót arra, hogyan lehet helyesen cselekedni egy ilyen helyzetben.

Fazakas Fanni a VR világpremierjén, az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

A VR egyik legnagyobb célkitűzése, hogy visszaszorítsa a “járókelő hatást” (bystander effect) és ezáltal az elharapódzó közönyt, a fiatal korosztály edukálásával. A Ginával kapcsolatos prevenciós hatékonyságot nehéz mérni, viszont attitűd változást lehet kérdőívvel. Az ehhez kapcsolódó, 2024-re tervezett országos kutatást az alkotócsapat Dr. Kapitány Fövény Máté és Dr. Orosz Gábor vezetésével készíti, ez képezi a projekt harmadik részét.

A VR-ban egy baráti társaság tagjaként érkezünk meg egy klubba, ahol megtapasztalhatjuk milyen, amikor egy haverunk “viccből” bedrogozza egy másik ismerősünket. A darab interaktivitása révén mi, felhasználókként beavatkozhatunk és megakadályozhatjuk hogy a történtek még rosszabbra forduljanak.

Az alkotói csapat a magyarországi premieren

A csapat célja hogy az alkotás minél több gimnáziumba és egyetemre jusson el a nemzetközi disztribúció részeként a jövőben. A kampusz turné részeként a Meggyes Kriszta Hiányzó 10 óra című dokumentumfilmjével és pszichológus szakértők felügyeletével együtt utazik majd a VR, ami lehetőség szerint egy edukációs csomaggal is kiegészül.

A 2023-as XR alkotások idén Wellingtonban a Doc Edge Virtuális Moziban június 12. és június 19. között lesznek kipróbálhatóak.

A Hiányzó 10 óra VR írója Fazakas Fanni, Meggyes Krisztina és Kertész Zsanett, producerei Szakonyi Noémi Veronika, Vincze Máté Artur, Bényi Dániel és Fésűs Réka. A projekt elkészülését az EMMI és az NKA is támogatta.