Fazakas Fanni Hiányzó 10 óra VR (Missing 10 Hours VR) című virtuális valóság élményének a nagy presztízsű Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (IDFA) nem fikciós, immerzív versenyprogramjában lesz a világpremierje. Az első, teljesen magyar finanszírozásból készült virtuális valóság élményt az október 26-án kezdődő Raindance Filmfesztiválon is tesztelik special preview formájában, ahol a rendező előadást tart a Raindance Immersive Summit-on.

A Hiányzó 10 óra egy valós eseményen alapuló több végkimenetelű animációs, interaktív VR, melynek célja, hogy visszaszorítsa a “járókelő effektust”, és felhívja a figyelmet a Gina nevű partidrog veszélyeire. Az élményben a 22 éves Flórát akarata ellenére beginázzák, aminek hatására fokozatosan elveszíti a kontrollt cselekedetei felett. Egyedül a felhasználón múlik, hogyan alakul az este. De vajon az etikus úton marad, ha az események előrehaladtával válaszutak elé kerül?

Hiányzó 10 óra egy komplex projekt, amely három részből áll. A kiindulópontja Meggyes Krisztina személyes, készülőben lévő dokumentumfilmje, amiben túlélőként ered nyomába annak, hogy mi történt vele abban a tíz kiszolgáltatott órában, amikor dániai tanulmányai során egy éjszaka Ginát kevertek az italába, és másnap a rendőrségen ébredt emlékek nélkül.

Krisztina személyes történetéből inspirálódott Fazakas Fanni virtuális valóság projektje, amelyet tanulmányai során a New York-i Tisch School of the Arts ITP tanszékén kezdett fejleszteni. A Hiányzó 10 óra VR egy drogprevenciós multimédia projekt, mely több túlélő tapasztalatain alapulva, innovatívan, a legmodernebb virtuális valóság technológia segítségével, kortárs vizuális stílusban hívja fel a fiatalok figyelmét első sorban a GHB veszélyeire, és közben megtanítja a felhasználót arra, hogyan lehet helyesen cselekedni egy ilyen helyzetben.

A VR egyik legnagyobb célkitűzése, hogy visszaszorítsa a “járókelő hatást” (Bystander Effect) és ezáltal az elharapódzó közönyt, a fiatal korosztály edukálásával. A Ginával kapcsolatos prevenciós hatékonyságot nehéz mérni, viszont attitűd változást lehet kérdőívvel. Az ehhez kapcsolódó, 2023-ra tervezett országos kutatást az alkotócsapat Dr. Kapitány Fövény Máté és Dr. Orosz Gábor vezetésével készíti, ez képezi a projekt harmadik részét.

A Hiányzó 10 óra VR írója Fazakas Fanni, Kertész Zsanett és Meggyes Krisztina, producerei Szakonyi Noémi Veronika, Fésűs Réka, Bényi Dániel és Vincze Máté Artur, gyártócége a RUMEXR és a Match Frame Productions. A projekt elkészülését az EMMI és az NKA támogatta.