November 2. és 4. között a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) meghívására Budapestre érkezik a Winter on Fire című Oscar-jelölt film rendezője, Jevgenyij Afinyevszkij, akinek a Szabadság tűz alatt: Ukrajna szabadságharca (Freedom on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom) című, az ukrán háborúról szóló egész estés filmjét is műsorra tűzik.

A film vetítésének különös aktualitást ad a Budapesten 1956. október 23-án kitört forradalom és szabadságharc. 1956 november 4-én szovjet csapatok szállták meg Magyarországot, 2022 február 24-én pedig Oroszország inváziót indított Ukrajna megszállásáért. A történelem e két eseménye közti párhuzamok és különbségek elgondolkodtatóak. 

Jevgenyij Afinyevszkij rendezőt a film két kulcsszereplője kíséri el: Natalia Nagorna háborús tudósítónő, és Hanna Yurkina, akikkel a vetítések után a felnőtt és diák közönség is találkozhat és beszélgethet.

 

Az 1972-ben Kazanban született, jelenleg az Egyesült Államokban élő Jevgenyij Afinyevszkij több tucat nemzetközi díjat nyert el korábbi filmjeivel. A szíriai polgárháborúról szóló Cries from Syria című 2017-es filmjét négy kategóriában jelölték Emmy-díjra, az ugyancsak Ukrajnával és az orosz-ukrán feszültséggel foglalkozó – a 2014-es kijevi Maidan téri tiltakozásokat nyomon követő és a Freedom on Fire voltaképpeni előzményének számító - Winter on Fire című alkotását pedig 2016-ban Oscar-díjra jelölték.

A vetítésekre a Cinema City Mammut mozi online felületén vagy személyesen válthatóak jegyek.

Forrás: BIDF