Lányi Eszter, az NFI képzési igazgatója harmadjára tért vissza a Filmgyár műsorába (először a filmes szakemberképzésről, majd az Inkubátor programról beszélgettünk vele), ezúttal az Fast Forward Program megalakulásáról, az előadások és workshopok koordinációjáról mesélt nekünk. Adásunk másik vendége Deák Dániel, a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál alapítója, és emellett az FFP-előadások visszatérő moderátora. 

Elmondásuk szerint a Fast Forward csapatának elsődleges célja, hogy eligazítást adjon és inspirálja azokat, akik a filmszakma valamelyik területén terveznek elhelyezkedni, illetve hogy a pályaorientáció közepén lévő gimnazisták számára betekintést engedjenek a filmezés rejtelmeibe. Az FFP előadásait bárki látogathatja, egy-egy meghívott külföldi sztárvendég mesterkurzusai rendre teltházasak – ilyen volt az exkluzív beszélgetés Barry Levinsonnal vagy Shawn Levy-vel, a Stranger Things egyik rendezőjével. A nagylétszámú előadásokat tudatosan balanszban tartják a jóval kisebb csapatnak megtartott zártkörű workshopokkal, ahol a résztvevőknek egy pár napon át intenzív felkészülésben van részük.

Shawn Levy mesterkurzus / Fotó: frame4studio

Ahogy Lányi Eszterék is mesélik, a filmkészítés rendkívül szerteágazó és az egyik leggyorsabban fejlődő iparág, folyamatosan jelennek meg technikai és rendszerbeli újítások, és vele együtt az új feladatok is – ilyen volt a járványhelyzetben bevezetett covid-koordinátor szerepe, vagy az FFP egyik következő előadásának témája, az intimitás-koordinátor személye is. Ez a munka néhány évvel ezelőtt még nem létezett, mára azonban külföldi produkciókban – különösen ha kiskorúak is részt vesznek a forgatáson – elengedhetetlen a jelenlétük. Az intimitás-koordinátor szerepköre folyamatosan tágul, nem csak az erotikus jeleneteknél van feladata, és az is felmerülő kérdés, hogy mely ponton csatlakozik be az előkészítésbe. A májusban megrendezett előadás vendége Elle McAlpine lesz, aki számos produkcióban dolgozott már ebben a szerepkörben. 

A Fast Forward Programot egy kicsi, de lelkes csapat szervezi, viszont minden kívülről érkező javaslatra nyitottak, több előadás és workshop egy szakmabeli ajánlására született. Ilyen volt például a színészeknek tartott alkalom a nemzetközi produkciókban való elhelyezkedésről, de az egyik vendég és program ötletét éppen egy Filmgyár podcast felvétele után ajánlotta Csuja László.

Rivaldafény: Magyar színészek lehetőségei a nemzetközi piacon 

Meséltek Sibylle Kurz évről-évre visszatérő pitchelő workshopjáról, és úgy általában a pitchelés műfajáról, ami nagy utat járt be az első Inkubátor óta. Korábban még nem volt magától értetődő, hogy egy pályakezdőnek időről-időre közönség és szakmai zsűri előtt kell prezentálnia magát és a projektjét, mára ez elengedhetetlen feltétele a nemzetközi workshopoknak, és ezt mostanra már itthon is megtanulták az alkotók.

Kíváncsiak voltunk, hogy az FFP segít-e jobb magyar filmeket, vagy akár minőségi filmplakátokat készíteni, de vendégeink diplomatikus választ adtak – ők arra törekszenek, hogy a szakmabeliek jobban érezzék magukat, rugalmasabban, hatékonyabban menjen a munkájuk. A beszélgetés során felmerültek az utóbbi évek slágertémái, melyek a legnépszerűbb, visszatérő workshopok, de azokat a tapasztalatokat is megosztották velünk, amiket egy-egy kevésbé jól sikerült programon tanultak. Az alábbi képen a Fast Forward Program 2022/2023-as programjának vázlata látható, amiről részletesen szó esik.

Ide kattintva nagyban is megnézhető!

Menetrend:

  • 01:00 - Mi a célja és a ki a célközönsége az FFP-nek?
  • 16:00 - Mesterkurzusok világsztárokkal
  • 20:00 - Filmplakátok
  • 26:00 - Az elmúlt évek slágertémái
  • 33:00 - Intimitás koordinátor - mi ez, mi a feladata?
  • 41:00 - Visszajáró törzsközönség
  • 44:00 - A film mint üzlet, amiben tudni kell eligazodni
  • 53:00 - Az FFP formátumának buktatói, mi nem működött
  • 55:00 - Külföldön már élő témák, amikkel most kezdünk itthon foglalkozni - zöld filmgyártás, intimitás koordinátor, well-being-koordinátor
  • 01:03:00 - FFP és Friss Hús együttműködése
  • 01:07:00 - Előadók kiválasztása, kritériumok
  • 01:14:00 - Nyári táborok

A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, illetve elérhető Anchoron, Spotify-on, Mixcloudon, iTunes-on, illetve más népszerű podcast-alkalmazásokban.