Vranik jó startnak tartja Szarajevót, mint mondta, "nívós eseménnyé nőtte ki magát a fesztivál, van vörös szőnyeg, dress code és jó filmek". Az Adás világpremierjén a stábból részt vesz majd Kovács Gábor producer, Kiss Wanda vágó, Hajduk Károly és Terhes Sándor színészek, valamint Stalter Judit gyártásvezető. Vranik Roland elmondása szerint számos fesztiválmeghívást kapott az Adás, felbukkan majd többek közt Sevillában, Torinóban, Varsóban és Amszterdamban.

Jelenetfotó az Adás-ból

A fesztivál versenyprogramjában összesen tizennyolc, köztük három magyar kisjátékfilm szerepel: A repülés története (Kenyeres Bálint), M. Tóth Géza Mama című kísérleti alkotása, Török-Illyés Orsolyával a főszerepben, valamint Pápai Pici Vallomás (Coming out) című rövidfilmje (főszerepben Lukáts Andor és Tóth Orsi) képviseli hazánkat a kategóriában. A dokumentumfilmes szekció is tartogat magyar résztvevőket: Papp Gábor Zsigmond Kémek a porfészekben című filmje és Cseke Eszter Fata Morgana című alkotása is magyar színekben versenyez.

A magyar filmekre éhes közönség számára a fesztivál információs programjai is tartogatnak csemegéket, az In Focus szekcióban mutatkozik be a Nem vagyok a barátod (Pálfi György), valamint a magyar koprodukcióban készült, A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik című egészestés film, a Shorts-new talents elnevezésű vetítésen pedig Horváth Lili Napszúrás-a lesz látható.

A fesztiválzsűrik névsorában is találunk magyar neveket, a játékfilmes zsűri munkájában Fliegauf Benedek vesz részt, Vezér Éva (a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója, valamint a European Film Promotion elnöke) pedig arról dönt majd, hogy a szekcióban szereplő nyolc rövidfilm közül melyik versenyezhessen az Európai Filmakadémia Rövidfilmdíjáért.

Utolsó simítások a vörös szőnyegen

A Szarajevói Filmfesztivál délkelet-európai országokat érintő szakmai fórumán, a CineLinken többek közt három fiatal magyar rendező - Schwechtje Mihály, Nemes-Jeles László és Ujj Mészáros Károly - 2009. júniusa óta fejlesztik filmterveiket, forgatókönyvíró konzultánsok és nemzetközi produkciós szakemberek közreműködésével, hogy a fesztivál ideje alatt, a Cinelink Marketen mutatkozhassanak be. A szakmai elismerés mellett a 10 000 eurós fődíjért folyik majd a verseny, amelyért a régió 19 filmprojektje száll ringbe.
 
Béres Dániel 2009. májusában forgatta legújabb kisjátékfilmjét Szarajevóban, a Sarajevo City of Film pályázat egyik nyerteseként. A Waiting egy nemzetközi stábbal készült thriller, "majdhogynem zombifilm", amelynek világpremierje a Szarajevói Filmfesztivál kertmozijában lesz, ahol az esti játékfilmvetítések előtt minden alkalommal levetítenek egyet az öt kisfilmből, amelyek a program támogatásával készültek, és az első díjért versengenek majd..
 
Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Sarajevo Film Festival ideje alatt a Talent Campus-t (STC), amely a fesztivál fiatal filmkészítőket támogató kísérőprogramja. A tavalyi évben Béres Dániel, Szabó Réka és Szirmai Márton képviselték a fiatal magyar filmet, idén két fiatal alkotó utazik Szarajevóba: Lakos Nóra a rendezői csapatban, Pusztai Gábor pedig producerként vesz részt a programban.

Lakos Nóra: Lupa

Lakos Nóra, az SZFE végzős hallgatója a napokban készül el legújabb, Otthon című rövidfilmjével, amelyet magával visz a bosnyák városba, de nem titkolt célja az sem, hogy anyagot gyűjtsön diplomafilmjéhez, amely egy '90-es évek elején játszódó musical a hazánkban állomásozó orosz katonák, és a helyi lakosság viszonyáról. A rendezőt leginkább a Campus gyakorlati oldala, a workshopok érdeklik, különösen várakozással tölti el az a tény, hogy az STC résztvevői közt fiatal színészeket ismerhet meg a régióból.

Az ezidáig két rövidfilmet jegyző Pusztai Gábor közgazdász, két éve kezdett vonzódni a filmezéshez, egy Pálfi György vezette táborban. Azóta elvégezte az Irish Film Academy tanfolyamát, majd 2008-2009 folyamán két rövidfilmet készített Írországban feleségével, Krnacs Agotával, majd hazaköltözött Magyarországra. "Elküldtem rövidfilmem egyik jelenetét, és legnagyobb meglepetésemre mindenféle referencia nélkül beválogattak" - mondta Pusztai, aki leginkább filmes kapcsolatait szeretné kiterjeszteni a hét nap alatt, illetve író-rendezőkkel kíván eszmecserét folytatni. A reménybeli filmes lelkesen készül az STC előadóiból és résztvevőiből is, és, bár a produceri csapatba jelentkezett, alapvetően leginkább a rendezés és forgatókönyvírás felé kacsingat.  

Mickey Rourke-al is találkozni fognak a Campus résztvevői

A Talent Campus idei előadói és szakértői közt olyan impozáns nevek szerepelnek a rendezői fronton, mint Darren Aronofsky (Pi, Rekviem egy álomért, A pankrátor), Lukas Moodysson (Lilja 4-ever, Együtt) vagy Corneliu Porumboiu (Forradalmárok), de Mickey Rourke és Gillian Anderson is mesél majd filmes tapasztalatairól a Campus résztvevőinek. Lakos Nóra az előadók közül leginkább Pierre Spengler (Underground és a Superman filmek producere) és Jim Stark (Jarmush filmek producere) előadására kíváncsi, a színészek közül pedig Stellan Skarsgardot (Good Will Hunting, Mamma mia, Dogville) és Mickey Rourke-ot emelte ki. Pusztai Gábor leginkább a Jim Sheridan ír rendezővel való találkozást várja, akinek Írországban készült kisjátékfilmjét is meg szeretné mutatni.