37. alkalommal vonultatja fel a filmművészet újdonságait holnaptól a ghenti filmfesztivál. Belgium egyik legfontosabb nemzetközi filmművészeti seregszemléjére a Magyar Mozgókép Közalapítvány által támogatott négy játékfilm kapott meghívást – tudatta a Magyar Filmunió. Mundruczó Kornél Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv című legutóbbi filmrendezése a 13 alkotást felvonultató versenyprogramban indul. Kocsis Ágnes a flandriai seregszemle hattagú nemzetközi zsűrijében vesz részt és a „World Cinema” válogatás műsorra tűzi legutóbbi Pál Adrienn című rendezését további két magyar alkotással együtt. Groó Diána Vespa és Pejo Róbert Látogatás című játékfilmjeit is bemutatja Belgium vezető filmes eseménye Ghentben.

 

szelid_teremtes_500
Szelíd teremtés

Rövidfilm-Világbajnokság a berlini Collegium Hungaricumban

Az első Rövidfilm-Világbajnokság színhelye lesz október 8-án és 9-én a berlini Collegium Hungaricum. Három csoportban 12 ország – Kínától Marokkóig, Peruig, Lengyelországig és Iránig - rövidfilmjei mérkőznek majd a továbbjutásért, Magyarországot az első fordulóban Felméri Cecília 17 perces Kakukk című alkotása képviseli. A francia Bastien Le Cozanett által kezdeményezett és a Collegium Hungaricummal kooperációban megvalósított fesztivál célja, hogy a Világbajnokság szakmai és érdeklődő közönsége az egyenként 70-80 perces vetítéseken bepillantást nyerhessen a 25 percnél nem hosszabb programokat delegáló országok kreatív filmes műhelyeinek munkájába. A filmek a CHB 42 négyzetméteres digitális vetitőfelületén voltak láthatóak, az öttagú zsűri a három legjobb benyújtott összeállítást díjazta: Németország nyert, öt követte Lengyelország és Marokkó, saját csoportjában Magyarország a második helyet nyerte el.

kakukk_500
Kakukk

Gödrös Frigyes filmterve Rióban

A Rió de Janeiro-i Nemzetközi Filmfesztivál keretében, 2010. október 2-5. között került megrendezésre a Media Business School/Ronda -Spain, a Festival do Rio és a brazil Ministerio da Cultura szervezésében a 2. Latin-Amerikai – Európai Koprodukciós Workshop, ahol számos európai és latin-amerikai projektből válogatták be a szervezők a Gödrös Frigyes rendezésében, a kubai Alejo Carpentier novellája alapján készülő “ Viaje a la semilla” (A dolgok kezdete) című filmtervét – adta hírül a produkció. A projektet Kakuk Andrea (Glamour Kft) producer képviselte a fórumon. “Azt hiszem a legjobbkor nyúltunk a témához, hisz 2010-ben Mario Vargas Llosa világhírű perui író kapta az irodalmi Nobel-díjat, aki Carpentier munkásságának egyik legfontosabb követője, illetőleg a Frankfurti könyvvásár díszvendége Argentina. A latin-amerikai irodalom a világ érdeklődésének középpontjában van” nyilatkozták Kakuk Andrea és Csáky Attila, a film producerei. A tervezett film a főszereplő sors-ábrázolása mellett, magáról az Időröl szól. Az idő hatásait, és szerkezetét vizsgálja, szerepét az emberi élet konfliktusaiban. Az érzésekben megjelenik az örökös emberi vágy, miszerint ki lehet lépni a sorsból, létezik feltámadás. A múlt század eleji romantikus történet ritmikus pontokon találkozik Havanna jelenével, a forgatókönyvet Gödrös Frigyes és Can Togay írják.