Egészen pontosan nem csak Mancs (Alex és Ropi alakítása) történetét dolgozza fel a film, hiszen nem életrajzi hitelességgel készült, inkább fejet hajt a világ összes keresőkutyája, nyomkövető kutyája és mentőkutyája előtt. Pejó Róbert új filmje, a Mancs bátor rendezés, mert el mer szakadni a realista történetmeséléstől, a jól bevált formai elemektől, miközben mégis egy klasszikusan felépített világban találjuk magunkat. Mesét akar mondani nekünk, amit ritkán hallani magyar filmben. Formailag új kísérletekbe bonyolódik, bevonja az animációt, és jól teszi. Igor Lazin zseniális rajzai teljesen új dimenziót adnak a filmhez - és nem csak a látványhoz. Időtlen, sehová sem köthető, kelet-európai retro hangulatban játszódik a történet, a hatvanas évektől a kilencvenesekig szinte bárhol lehetnénk, olyan vegyes a képi világ, de megbocsátjuk, hiszen egy mesében vagyunk. A dramaturgia is zökken néha, óhatatlanul is értetlenkedni kezdünk, de aztán visszatérünk a mesevilágba, tovább sodor a kedves történet.

Nézz bele a filmbe!

De hogyan lesz a tündéri kiskutyából, a világ egyik legjobb mentőkutyája? Mennyi mindent kell a neveletlen kis vadócnak megtanulnia ahhoz, hogy Nagy Kutya legyen, hogy Rendkívüli legyen? Például le kell szoknia a felesleges ugatásról, ennél jóval nehezebb, hogy le kell szoknia a falásról, és ami még ennél is nehezebb, meg kell lágyítania legnagyobb riválisának a szívét, azaz el kell fogadtatnia magát a gazdi szerelmével, Beával (Holecskó Orsolya). Majdhogynem lehetetlen feladat, mindenesetre sokkal macerásabb, mint embereket menteni.

mancs1 600

Mancs

Mancsnak szerencséje van, mert a Tiszántúl Legjobb (ex) Kutyakiképzője lesz a gazdája, Fehér Zoltán (Trill Zsolt), aki egyaránt ért a villamosok és az állatok nyelvén is – csak a nőkén nehezen. Ősrégi Trabantján száguldozik, amíg teheti, és folyamatosan konfliktusokba bonyolódik. Lesz-e vajon belőle valaha is igazi férj? Nem tudhatjuk. De Mancsból igazi mentőkutya válik, ez teljesen biztos. Két barátja is akad, az Igor Lazin rajzolta Nózi, a szagtündér, és Doki (Szacsvay László) kutyája, Ízisz, a kis drótszőrű keverék. Együtt bandáznak az erdőben és a krízishelyzetekben is összetartanak. Egyik aranyosabb, mint a másik, a mi szívünket legalább is fogva ejtették. De nem csak a barátai segítik Mancsot, gazdájával is összetartó, profi mentőcsapatot alkotnak. Beveszik a buliba Józsit (Keresztes Tamás), gazdi kollégáját a villamos-szerelő műhelyből, és Dokit Ízisszel, ettől kezdve nekik a határ a csillagos ég, a fél világot bejárják, akit tudnak, megmentenek. Jól kidolgozott akciójelenetek váltakoznak az animációval, mese és valóság között járunk.

mancs2 600

Munkában

A meseszerűséget hangsúlyozza a keretes történetszerkezet is, amelyben Böbének, a kislánynak meséli Mancs történetét édesanyja (Török-Illyés Orsolya). Vissza-visszatér a filmben a kislány és a kutya fantáziája, megelevenednek a mesekönyv illusztrációi, kitágulnak a perspektívák, hol szürreálisan naggyá, hol egészen kicsivé válnak a tárgyak és a szereplők. Aztán hirtelen megint ott találjuk magunkat a lakótelepi lakás konyhájában, a hetediken, a villamos-szerelő műhelyben, az épülő házban, az erdőben és a kórházban.  Az alkotók szándéka megvalósult, egy szerethető, családi filmet készítettek, minden korosztálynak.