Február 6-án kezdődik az év első nagyszabású filmes rendezvénye Európában, a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál. A német főváros „vörös szőnyeges” filmünnepére Császi Ádám Viharsarok című első játékfilmje, Bucsi Réka Symphony no. 42, és Ferge Roland El című diplomafilmje, valamint a fesztivál koprodukciós fórumára Fliegauf Bence Isaura háza és Mécs Mónika-Rohonyi Gábor Gingko címmel készülő, a Filmalap fejlesztési támogatásában már részesült filmterve kapott meghívást.

A Berlinaléhoz kapcsolódó filmvásáron a Filmalap nemzetközi értékesítési részlege az új magyar filmeket kínálja a vásárlóknak, az Isteni műszak és a Coming out című alkotásokat filmvásári vetítéseken láthatják a külföldi forgalmazók.

Császi Ádám, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült első játékfilmjével, a Viharsarokkal az A-kategóriás berlini filmfesztivál Panoráma programjában debütál február 8-án a nemzetközi közönség előtt. A Proton Cinema produkciójában a Café Film és az I’m Film együttműködésével készült Viharsarok a fiatal felnőttkor szexuális identitás keresésének drámája.

Symphony no. 42 - teaser from Réka Bucsi on Vimeo.

Bucsi Réka, a MOME hallgatójának Symphony no. 42 című diplomafilmje a Berlinale rövidfilm versenyében mutatkozik be, és 25 alkotással együtt versenyez a legjobb rövidfilmet illető Arany Medve díjért. A tízperces digitális rajzanimáció a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció tanszékén készült a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával.

Ferge Roland 2013-ban a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) Művészeti Karának film szakán az első végzős évfolyamban diplomázott El című tízperces rendezésével. A dialóg nélküli, fekete-fehér rövidfilm a berlini fesztivál Generation elnevezésű programjában lesz látható, mely ifjúsági és gyerekfilmekből mutat be válogatást. A közel 50 meghívott filmalkotás a Kristály Medve díjakért és a Generation zsűri díjaiért is versenyez. Az El a CineWork Stúdió gyártásában készült. Mindhárom magyar film világpremierjére az alkotók és a stáb jelenlétében kerül sor.

Február 9-11. között a fesztivál keretein belül megrendezendő Berlinale Coproduction Marketre két magyar filmtervet hívtak meg a szervezők. Idén több mint 300 pályázó közül választották ki azokat a filmterveket, melyeket a rangos szakmai fórumon az alkotók végül bemutathatnak a potenciális partnereknek és finanszírozóknak. A Market résztvevői Fliegauf Bence Isaura Háza (House of Isaura) címmel írt science fiction filmtervét, valamint a Mécs Mónika és Rohonyi Gábor rendezésében készülő Gingkót ismerhetik meg, melynek kiindulópontja a 14 évvel ezelőtt történt tragikus leányfalui gázolás.

(Forrás: Filmalap)