„Három nagyjátékfilmet készítünk elő jelenleg: a Minden másképp van olasz-amerikai koprodukcióban készül, Márai utolsó naplóját dolgozza fel, és a tervek szerint karácsony előtt elkezdjük az előforgatást. Mansfeld Péterről készít filmet Szilágyi Andor, amelyben Maia Morgenstein már biztosan szerepel, Bruno Ganz pedig most olvassa a forgatókönyvet. A harmadik mozi pedig az amerikai-magyar filmrendező, Hódi Jenő műve lesz, Metamorfózis címmel.” – tájékoztatta a filmhu-t Hábermann Jenő producer, a FilmArt Kft. vezetője.

Koprodukciók és történelmi alakok

Az utolsó Napló
Dárday István és Szalai Györgyi jövő év februárjában kezdik el forgatni a Minden másképp van című Márai-filmet. A forgatás helyszínei elsősorban San Diegóban és Olaszországban lesznek, de néhány jelenetet itthon vesznek fel majd. Ennek megfelelően amerikai és olasz koprodukciós partnerek egészítik ki a 300-400 milliós összköltségvetést, amelyből 2003-ban az MMK 100 milliót megítélt. A filmtervet támogatta még az MTFA és a Szerencsejáték Rt. A stúdióvezető a szereplőkről még nem kívánt nyilatkozni, az előforgatás karácsony előtt indul el.
„Márai Sándor utolsó naplójának szövegét József Attila Ódájához tudnám hasonlítani, vagy egy balladához.” – érzékeltette a producer a készülő film mélységét.


Mansfeld Péter, 1956


Szilágyi Andor új filmje, a Mansfeld az 1956-os forradalom 18 éves vértanújáról, Mansfeld Péterről szól. Az anyafigurát Maia Morgenstern játssza, vele a megállapodás már megtörtént. A gyerekcsapat már megvan, lehetséges szereplő még Bruno Ganz, aki éppen most olvassa a forgatókönyvet. Ez a mozi német-kanadai koprodukcióban készül, az összköltségvetés 2-3 millió euro körül alakul, ebből 100 millió forintot ítélt meg idén az MMK. Az MTFA 75 millió forinttal támogatta a film elkészülését. Február végén indul a forgatás magyar és kanadai helyszíneken, a bemutatót stílszerűen jövő év október 23-ára, a forradalom ötvenedik évfordulójára tervezik.

Metamorfózis – ez a címe Hódi Jenő német-angol-magyar koprodukcióban készülő új filmjének. A Báthory Erzsébet-legenda átirata lesz ez a mozi, a Hatodik érzékhez hasonlatos történet, amely kicsit a múltban is, de főként a jelenben játszódik, női főszereplője pedig egy 400 éves lélek, vámpír. A film összköltségvetése meghaladja a 3 millió eurót.
„Három hét múlva kezdődik a forgatás. A szereplőgárda zömmel amerikai színészekből áll össze, és Christopher Lambert játssza az egyik főszerepet. A bemutatót Cannes-ra tervezzük.” – tájékoztat Hábermann Jenő, és azt is elárulja, hogy a filmnek két operatőre lesz, egyikük az Amerikában élő Sinkovics Géza, a másik pedig a reklám- és kisfilmes Szecsanov Martin.

Lambert készül a Metamorfózisra
Szabó Magda regények a televízióban
Televíziós produkciók is készülnek szép számmal a FilmArt gyártásában. Három Szabó Magda regényt filmesítenek meg a közeljövőben: A Régimódi történetet hat részes sorozatra tervezi (amelyből az első háromra már megvan a pénz), Sándor Pál és Bereményi Géza rendezik. Az Ajtó című regényből idén készül forgatókönyv. A harmadik Szabó Magda-adaptáció, a Nenő októberben kezd forogni, Soós Péter rendezésében. Ez a televíziós film egy egyedülálló idős nőről, Nenőről szól, akire mindenkinek szüksége van. A producer szerint „ez egy erkölcsi szempontból magasszintű történet lesz.”

A FilmArt minden készülő filmjét a Concorde Értékpapír Rt. támogatja. A cég legutóbbi nagyjátékfilmes produkciói a következők voltak: a 2000-ben bemutatott El Nino – A kisded, Klöpfler Tibor gengszterfilmje, a 2001-ben bemutatott Felhő a Gangesz felett, Dettre Gábor rendezésében, a 2002-es A hídember, Bereményi Géza filmje, és a 2003-ban bemutatott A boldogság színe című játékfilm Pacskovszky József rendezésében.