Program:


Június 7. csütörtök
- 2félidő kultúrfoci - foci, film és irodalom
helyszín: Anker, Anker köz 1-3.
kezdés: 19:30

A magyar futball sikerei a nosztalgiánkra épül. Az emlékeinken buzogva szurkolunk még ma is, totózunk és a szomszéddal is fogadunk. Fociszenvedélyünk töretlen, van filmes és irodalmiasult változata is. Ezekből gyüjtögettünk az EB előestjére.Kőrösi Zoltán Az utolsó meccs c.frissen megjelent könyvéből és és Hanula Zsolt titkos futballnoveláiból olvasnak fel/ játszanak el a szerzők és a meghívott színészek. A szünetben rövidfilmekkel tartjuk fent az érdeklődést és készítjük elő a második félidőt.


Június 8. péntek
- Ottlik 100
helyszín: Telep, Madách út 8.
kezdés: 19:30/ filmvetítés 20:30

100 éve született Ottlik Géza. Vajon mit jelent ma Ottlik? Mennyire tudott aktuális maradni? Mit adnak szavai, képei? Miért különleges a Hajnali Háztetők? Kérdések, válaszok, kísérletek az újraértelmezésre. Filmvetítés és a film után Libor Anita beszélget Shulcze Évával, a film dramaturgjával.

Film: Hajnali háztetők (Dömölky János, 1986)
Az Ottlik Géza kisregényéből készült filmben Both Benedek festőművész elmeséli Hajnali háztetők című képének születését. Közben barátságokon és szerelmeken keresztül kirajzolódik a múlt század első felének társadalomkép.


Június 9. szombat
- Karen Blixen
helyszín: Massolit Books and Cafe, Nagy Diófa utca 30-32.
kezdés: 19:30/ filmvetítés: 20:30

Karen Blixen a huszadik századi dán irodalom kiemelkedő képviselője. A dániai Rungstedlundban született és élete nagy részét itt töltötte, de meghatározó élmény volt számára a Kenyában töltött 17 év, amelyről könyveiben is ír, többek között a magyar nyelven is megjelent Volt egy farmom Afrikában című regényében. A könyv alapján készült 1985-ben Sydney Pollack rendezésében a Távol Afrikától című film.

Vendégünk Karen magyar nyelvre fordítója Kertész Judit, és beszélgetőpartnere Tönkő Vera. Takáts Andrea színművésznő pedig felolvas az Angyalok bosszúja és A sors anekdotái c. könyvekből. Az est lezárásként dokumentumfilmet vetít a Skandináv Ház a dán írónőről.


Június 10. vasárnap
- Mozdulatművészet elméletben és gyakorlatban
helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, Károlyi Mihály u. 16.
kezdés: 18:00

Fenyves Márk táncművész bevezet minket a 100 éves mozdulatművészet iskola történetébe, táncoktatásának alapjaiba. Utána kezdődik a Mozdulatkórus verstánc estje, kísérlet a költészet - tánc - zene kapcsolatára, hagyományaikat őrizve, ám mai, új verstáncokkal bővítve. Babits Mihály szellemi társa volt Dienes Valériának, "Mennyei színjáték" verstánca 1915-ben készült, mely "lábról-lábra" örökítve fennmaradt.

-Egy perc, egy történet
helyszín: A38 hajó, kiállítótér
kezdés: 21 óra

 

Örkény István születésének századik évfordulója alkalmából a Margó és a Daazo.com European Short Film Centre kisfilmpályázatot hirdetett. A pályázaton a kiírók arra kerestek választ, hogy milyen formákban élnek még mindig velünk azok a groteszk és abszurd helyzetek, amelyekre Örkény novellái irányították rá a figyelmünket. Hogy hogyan értik, hogyan látják és hogyan láttatják a mai fiatalok a 100 éves Örkény gondolatait? A díjnyertes munkákat levetítjük, a zsűri értékel, a kiinduló szövegek színészek tolmácsolásában elhangzanak, a díjakat átadjuk.
Közreműködik: Hó Márton és a TÁP Színház