Filmhu: Miért pont ezt a filmtervedet forgattad le?

Mátyássy Áron: Tavaly nyáron két héttel a forgatás megkezdése előtt leállították Week-End című filmtervünket. Nyár végén ugyanaz a gyártó cég ajánlotta fel a Tanár úr kérem forgatókönyvét, mert azt a felkért rendező mégsem tudta elvállalni. Elolvastam a könyvet, elmondtam milyen módosításokat javasolnék, s mivel nem volt senkinek ellenvetése, belevágtunk.


Filmhu: Hogyan választottad ki a stábodat?

M.Á.: Szerencsére van már sok kedves kollégám a szakmában, akikhez fordulhatok olyan esetben, ha véletlenül filmközelbe kerülök mint rendező. A stáb nagy része dolgozott volna a Week-End-ben, másik részével korábbi munkákban találkoztunk, illetve jó néhány lelkes és elszánt új szakemberrel is találkoztam, akiket az MTV diszponált a forgatásra.

Filmhu: Hogyan állt össze a költségvetés?

M.Á.: A filmet támogatta az ORTT, a Magyar Televízió és a Mediaedge:cia Hungary.


Filmhu: Mi volt a legjobb élményed a forgatás alatt?

M.Á.: Csak legjobb élményeim voltak. Hóban, fagyban, egy kihűlt, romos épületben jelképes gázsikért eszméletlen lelkesedéssel dolgozott egy kis csapat megszállott színész és filmes szakember. Nagyon megható volt ezt látni azokban a hetekben, amikor kiderült, hogy hosszabb ideig szünetelni fog a magyar filmgyártás.

Filmhu: Mi volt a legrosszabb élményed a forgatás alatt?

M.Á.: Első hét végén úgy tűnt, nem tudunk mindent leforgatni, mert minden nap végére összejött egy kicsi elmaradás, és nem volt túlórakeretünk. Vasárnap felhívtam a producereket, hogy segítsenek, másnap munkavégzéskor már dolgozhattunk tovább egy órával, elintézték, hogy túlórázhassunk.


Filmhu: Mit vársz az idei szemlétől, mi érdekel a mezőnyből?

M.Á.: Azt remélem, hogy kiderül valami arról, mire számíthat a jövőben a filmszakma. És hogy világossá válik mindenki számára, hogy igenis szükség és igény van magyar filmekre, filmkultúrára, bármilyen anyagi helyzetben legyen is az ország.

Filmhu: Legjobb/legrosszabb bonmot a filmedben?

M.Á.: Szeretem, amikor Pindroch Csaba egy fúróval behatol Karinthy koponyájába, és közben kedves, közvetlen hangon megkérdezi németül: Wie fühlen Sie sich jetzt? (Hogy érzi most magát?) Ez a mondat egyébként tényleg szerepel az Utazás a koponyám körül c. regényben.

{extrainfo}
Filmhu: Legtöbbször felvett jelenet?

M.Á.: Nem volt sok nyersanyagunk…



Filmhu: Melyik A kategóriás fesztiválon látnád a legszívesebben versenyben a filmed?

M.Á.: Bármelyiken.



Filmhu: Mi a legmeghatározóbb élményed a Magyar Filmszemlével kapcsolatban?

M.Á.: Az, hogy 41 évig mindig sikerült februárban megrendezni egészen mostanáig.

 

Olvasd el a film forgatókönyvét!

T.Ú.K. - Tanár úr kérem! forgatókönyv

A film Facebook oldala