„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy péntek hajnalban elhunyt szeretett kollégánk, Balogh Gyöngyi" - tette közzé a hírt Facebookon a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum, a posztban a munkásságáról is megemlékeznek. Balogh Gyöngyi 1950-ben született Öcsödön, 1971-ben a debreceni Tanítóképzőn, majd 1975-ben az ELTE ВТК népművelés szakán szerzett diplomát.

"A nyolcvanas évek elején került a Filmarchívumba, ahol megtalálta igazi közegét, és évtizedek elmélyült kutatómunkájának eredményeként a némafilm korszak világviszonylatban is egyik legkiemelkedőbb szakértője lett. Az ő kitartó munkájának köszönhető, hogy míg a hatvanas évek közepén mindössze 12 magyar néma játékfilm volt gyűjteményünkben, ma már több mint 50 néma játékfilmet és 35 játékfilmtöredéket őrzünk."  

A megemlékezésben olyan filmeket is felidéznek, melyeket ő fedezett fel, és azóta teljes körű restauráláson mentek át: ilyen Kertész Mihály 1914-es, Magyarországon készült némafilmje, A tolonc és az erdélyi Az utolsó hajnal.

"Munkája nyomán ma sokkal hitelesebben látjuk a korszakot, a kultúrát, amivel foglalkozott. Hatalmas tudása ellenére szerény volt, tudását szerette megosztani a nagyvilággal, de soha nem tolakodott az előtérbe. Önzetlen és nagylelkű kolléga volt, aki nagyon bízott a fiatal generációban, amely tovább viszi, amit ő elkezdett. Halálával pótolhatatlan veszteség érte az archívumot és a filmtudományt. Szakmai érdemein túl, igazán jó ember volt, akihez mindenki szeretettel fordult és aki mindenkiben jó hangulatot keltett. Csodálatosan kezelte a betegség és az elmúlás kérdését, sokat tanultunk tőle erről is. Nagyon hiányozni fog nekünk." 

Forrás: Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum / Címlapfotó: Balogh Gyöngyi a 2019-es Budapesti Klasszikus Film Maratonon