Dózsa Lászlót Újpest Önkormányzata saját halottjának tekinti - írta Facebook-oldalán Déri Tibor, a IV. kerület polgármestere, aki felidézte azt is, hogy Dózsa László az Újpest Színház korábbi művészeti vezetője és főrendezője, az Újpestért Díj és a Budapest díszpolgára cím birtokosa is volt.

Dózsa 1942-ben született Budapesten. Saját bevallása szerint gyermekkorában súlyosan megsebesült az 1956-os forradalomban. Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában tanult, majd 1967-ben elvégezte a színművészeti főiskolát is. Előbb Debrecenben, majd 1970 és 1980 között a Madách Színházban játszott. Ezután két évadot a Népszínházban töltött, majd 1991-ig a Nemzeti Színház tagja volt, majd ismét a Madách Színházban játszott. Több filmben is szerepelt.

Főszerepet játszott Sára Sándor történelmi kalandfilmjében, a 80 huszárban, többek között Gyarmathy Lívia (Álljon meg a menet!), Simó Sándor (A Viadukt) és Fábri Zoltán (Gyertek el a névnapomra!) rendezővel is együtt dolgozott. Egy kisebb szerepben tűnt fel Bujtor István népszerű akcióvígjátékában, a Csak semmi pánikban. Sokat foglalkoztatott szinkroszínészként több mint háromszáz filmben hallhattuk a hangját.

2005-ben 1956-os emlékéremmel tüntették ki. 2016-ban, a forradalom 60. évfordulóján egy 15 éves felkelőt ábrázoló falfestmény jelent meg Budapesten, amely egy ’56-os fotó alapján készült, és a tizenéves fiú alá Dózsa László neve került. Ezt többen vitatták, majd bírósági ítélet mondta ki, hogy a kép valójában Pruck Pált ábrázolja.

Dózsa 2011-ben érdemes művész címet kapott. 2016-ban Budapest díszpolgára, 2019-ben kiváló művész lett. 2006-ban jelent meg A rivaldától a vérpadig és utána című könyve.

címlapkép: Dózsa László / forrás: MTI / Koszticsák Szilárd