Az Oscar-nyertes zeneszerző egy római klinikán hunyt el hétfő hajnalban, írta meg a La Repubblica nyomán az Index. Az olasz napilap arról is beszámolt, hogy a 91 éves Morricone néhány nappal korábban elesett és eltört a combcsontja, halálához a baleset komplikáció vezettek. Temetését szűk körben fogják tartani. 

A filmtörténet egyik legnagyobb hatású zeneszerzője 1928-ban született. Nemzetközileg ismerté olyan westernekhez írt zenéivel vált, mint a Sergio Leone által rendezett Dollár-trilógia és a Volt egyszer egy vadnyugat. 79 évnyi karrierje során 500-nál is több mozi és tévéfilmhez szerzett zenét, olyan jelentős rendezőkkel dolgozott együtt, mint Pier Paolo Pasolini, Giuseppe Tornatore, Terrence Malick, Brian De Palma és Oliver Stone, valamint Quentin Tarantino két legutóbbi filmjében, az Aljas nyolcasban és a Volt egyszer egy Hollywoodban is hallhattuk szerzeményeit. Magyar filmekben is közreműködött, ő szerezte Gyarmathy Lívia A csalás gyönyöre és Koltai Lajos Sorstalanság című filmjeinek zenéjét.

Az Amerikai Filmakadémiától életmű díja mellett az Aljas nyolcasért kapott Oscar-díjat. Többször elnyerte a BAFTA-díjat, a Grammy-díjat, a Golden Globe-ot és az Európai Filmdíjat is. Hazánkban a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. Több alkalommal is koncertezett Magyarországon, legutóbb tavaly év elején. Lemezei több mint 70 millió példányban keltek el világszerte. 

Forrás: Index/ La Repulcia /Fotó: MTI