Szalai András 1970 és 1974 között járt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a diploma megszerzése után a Magyar Televízió operatőre, majd 1987-től a főopratőre lett. Tanárként is dolgozott, 2002-től a Magyar Táncművészeti Főiskolán, 2006-től pedig az SZFE-n is adott órákat.

Számos tévéfilmet fényképezett, dolgozott a Linda, a Família Kft., az Angyalbőrben vagy a Privát kopó című sorozatokon. Az általa fényképezett, Johann Sebastian Bach életéről szóló sorozat 1985-ben megkapta a Filmkritikusok Díját. Az első mozifilmje az 1982-ben készült Hatásvadászok volt, később ő volt az operatőre a Bolse vitának, a Vadembereknek és az 56 csepp vérnek.

Ma délelőtt, Szalai András operatőr, barátunk, egyetemünk tanára örökre elaludt. Hosszú évek óta küzdött a betegséggel, panasz és zokszó nélkül, mindig derűt és jókedvet sugárzón. Kevés emberről lehet leírni, hogy közszeretetnek örvend. Ő ilyen volt. Élet- és emberszeretetét, humánumát barátként, tanárként, tanítványként, munkatársként is becsültük. Egy szelíd szem, egy tekintet most bezárult. Egy kamerából kifutott a film. Ez a szemlélet, ez a szeretet, ahogy ő látta a világot, nagyon hiányzik majd. Miként ő is – olvasható a  Színház- és Filmművészeti Egyetem közleményében.