"Isten veled Miklós!" - búcsúzott el tőle a Magyar Filmakadémia a Facebook-oldalán. Finomtechnikai műszerész volt a szakmája. "Érettségi után szóltak, hogy lehet műszerészként dolgozni a filmgyárban. Kezdetben a vágóasztallal és a vetítőgépekkel kapcsolatos technikai dolgokkal foglalkoztam. Később gyakornokokat kerestek a Játékfilm részleghez. Két évig felvételvezető gyakornok voltam. Közben estin elvégeztem a Számviteli Főiskolát és felvételvezető, később gyártásvezető lettem" - emlékezett vissza a kezdetekre a Filmkultúrának adott interjújában.

A rendszerváltás előtt többek között a Nárcisz és Psyché, a Dögkeselyű, a Megáll az idő és a Te rongyos élet forgatásán dolgozott. 1990-ben, amikor a legtöbb embert elbocsátották a filmgyárból, megalapította a saját cégét, a Goess Filmstúdiótés producerként kezdett el tevékenykedni. Ebben a minőségében vett részt a Gengszterfilm és a Werckmeister harmóniák munkálataiban. Utolsó filmje a Phuro Apszin című dokumentumfilm volt.

1994-ben megalapította producer társaival a Független Magyar Producerek Szövetségét, melynek vezetőségi tagjává választották. Szita Miklós volt az első magyar producer, aki az Európai Filmakadémia tagja lett, 2004-ben Balázs Béla-díjat kapott elismerve a mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotótevékenységét.