A nevezett magyar rövidfilmeket a festő és fotográfus Kecskeméti Kálmán, a nemzetközileg is elismert animációs rendező Tóth Pál, illetve a Nemzeti Tankönyvkiadó kommunikációs direktora, a korábbi Magyar Filmszemlék programigazgatója, Veressné dr. Kozma Ilona előzsűrizi. A kiválasztott filmekről a fesztiválon a világhíres svájci rendező, Georges Schwizgebel vezetésével az előző fesztivál fődíjas magyar rendezője, Glaser Kati, Iványi-Bitter Brigitta művészettörténész, a francia animációs játékfilmrendező, Michel Ocelot és a belga rövidfilmrendező, Raoul Servais fognak dönteni.

 

ariadne_fonala_500

Bertóti Attila: Ariadné fonala
(KAFF 2009 - A legjobb rövidfilm)


Az európai játékfilmeket Domonyi Rita dramaturg, Katarína Minichová, a szlovák partnerfesztivál programigazgatója és Varga Zoltán filmkritikus előzsűrizik. A fesztivál versenyprogramjába választott filmekről a nemzetközi ASIFA elnöke, a koreai Nelson Shin mellett az előző fesztivál fődíjasa, a tavaly Oscarra is jelölt Kells titka ír rendezője, Tomm Moore, a francia rendező és animátor, Monique Renault, a magyar filmrendező, Rózsa János és a Magyar Filmunió igazgatója, Vezér Éva döntenek majd.

Az idei KAFF programja már javában alakul: immár hagyományosan a fesztivál összművészeti jellegénél fogva a filmvetítések mellett zenei és színházi előadások, workshopok, kiállítások és szakmai tanácskozások várják a Kecskemétre látogatókat.

kaff_dijkioszto_500

KAFF 2009 díjkiosztó


A 10. KAFF programjáról elöljáróban elárulják a szervezők, hogy idén az animációt mindenekelőtt zenével fogják ünnepelni. Ezen belül pedig az animációs filmek hangi világa kerül a figyelem fókuszába, ugyanis a fesztivál vendége lesz a többszörös Oscar-díjas kanadai zeneszerző, Normand Roger, aki a zene és az animáció kapcsolatáról fog előadást tartani.


A „Vissza a szülőföldre” elnevezésű válogatásban olyan világhírű magyar származású animációs alkotók életművéből szemezgetnek, mint John Halas, George Pal, Peter Földes vagy Jean Image.(Részletek itt.)

fin_500

Glaser Katalin: FIN
(KAFF 2009 - A fesztivál nagydíja, A magyar filmkritikusok díja)


A KAFF panoráma programjában természetesen helyet kapnak a nemzetközi zsűri tagjainak, Michel Ocelot, Tomm Moore, Georges Schwizgebel, Raoul Servais, Nelson Shin filmjei is.

Retrospektív programunkban több neves magyar animációs rendezőt fognak filmjeikkel köszönteni kerek számú születésnapjuk alkalmából, így az idei KAFF-on ünnepelik Jankovics Marcellt, Richly Zsoltot, Cakó Ferencet, Orosz Istvánt és Szilágyi Varga Zoltánt. És természetesen megemlékeznek a 2009-ben elhunyt Dargay Attiláról is.

montmartre_500

Borislav Sajtinac: A montmartre-i gyilkos
(KAFF 2009 - A legjobb egészestés film, Az Országos Diákzsűri díja)


A fesztivál alatt több hazai animációs rendezőnek nyílik tárlata a KAFF szervezésében, így Horváth Mária bábterveiből, Jankovics Marcell és Orosz István grafikáiból rendeznek egyéni kiállításokat.

A Londonban élő avantgárd animációs filmrendezőt és grafikust, Háy Ágnest korai és a legújabb filmjei mellett a grafikáin keresztül szeretnék bemutatni a közönségnek, illetve egy rendhagyó workshop keretein belül lehet majd közösen filmet készíteni vele.

kjfgno5_500

Alexei Alexeev: Log Jam: KJFG No 5
(KAFF 2009 - A legjobb televíziós sorozat)


A 2011-es év kettős ünnep a kecskemétiek és az animáció kedvelői számára, ugyanis az idén tizedik alkalommal megrendezésre kerülő KAFF mellett a Kecskeméti Stúdió idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évét. A jubileum jegyében az idei fesztiválprogramba összeválogatják az előző kilenc fesztivál díjnyertes filmjeinek a legjavát, illetve a stúdió eddigi legsikeresebb alkotásaiból is levetítenek majd egy csokorra valót.

A filmek nevezéséről, illetve a programokról részletesebben folyamatosan frissülő honlapon lehet olvasni.