A nemzetközi filmfesztivál nemzetközi zsűrijében az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos mellett a világhírű lengyel filmrendezőt, Krysztof Zanussit is ott találjuk, ellentétben Mladomir Puriąa Djordjević szerb rendezővel, aki az utolsó pillanatban lemondani kényszerült a zsűrizést, így négyfős testület dönt a tízezer eurós Arany Benjámin díjról. Idén először nemzetközi filmkritikusokból álló Fipresci zsűri is tevékenykedik a fesztivál nagyzsűrijével párhuzamosan, amelynek magyar tagja Csákvári Géza, a Népszabadság munkatársa.

A filmszakos egyetemistákból álló grémium, az Országos Diákzsűri is szemlézi a filmeket. Gonda Tibor alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Pécs filmfővárossá emelése szervesen illeszkedik a városfejlesztési tervbe. Első lépésként létrehozták a Pécsi Filmirodát, majd önálló standdal képviseltették magukat a Los Angeles-i Locations Trade Show-n, amelynek eredményeképpen néhány kisebb produkció és egy nagyjátékfilm is Pécs városában forgott. Ehhez a koncepcióhoz illeszkedik szervesen a Filmünnep kht létrehozása, amelynek egész éves feladata a Moveast megszervezése. Tárgyalnak továbbra is Sas Tamással egy esetleges Pécsi Filmstúdióról és digitális utómunka stúdiót is szeretnének létrehozni.

Dr. Méhes Márton az EKF 2010 képviseletében elmondta, hogy 2010-ig tartó, ún. felvezető években is rendelkezésre áll egy programbüdzsé, amelyből a Moveast is részesül. A körülbelül hetvenmilliós költségvetéssel dolgozó rendezvényt idén igyekeznek minél jobban összművészetivé tágítani, a filmvetítések mellett a győri Mediawave által szervezett koncertek és zenei workshop, közönségtalálkozók és kiállítás megnyitók színesítik a programot.

Elsőként a magyar némafilm történetét bemutató kiállítás nyílt meg. A Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Moveast öt részesre tervezett sorozatának első darabja a magyar film első korszakát mutatja be. A Dante kávézóban a 2004-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt Bubik Istvánnak állítanak emléket a szervezők. A rendezvényt kísérő szakmai programok közül kiemelkedik a Báron György vezetésével működő filmkritikus workshop, valamint a Fade In Script Consult szervezésében megvalósuló  Central European Pitch Forum.