A most kiírt ismeretterjesztő filmes pályázatokat a Kossuth-díjas rendezőről, Kollányi Ágostonról, a dokumentumfilmeseket a Balázs Béla-díjas rendező Ember Juditról, az animációs filmeseket pedig a szintén Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező Macskássy Gyuláról nevezték el, így tisztelegve híres magyar alkotók munkássága előtt- tette hozzá a Médiatanács tagja.

macskassy_500
Macskássy Gyula


Kollarik Tamás az MTI-nek azt mondta, a korábbiakhoz képest jelentősen, a tavalyi 446 millióról 645 millióra emelkedik a filmek készítésére fordítható keretösszeg, és egy helyett három alkalommal is beadhatnak pályázatot a filmkészítők. Mint mondta, a bíráló bizottság tagjainak tapasztalatait, a pályázók és a filmszakmai szervezetek észrevételeit, javaslatait figyelembe véve egyszerűbbé és tervezhetőbbé válik a pályázati folyamat. A határon túli pályázók érdekében most először nyílik lehetőség a pályázat elektronikus beadására.

ember_judit_500
Ember Judit

„Olyan pályázati rendszert kell felépíteni, amelyben biztosítva van a közpénzek felelős felhasználása, és a folyamat minden elemében transzparens. Meggyőződésem, hogy az alkotói szabadságot semmi nem korlátozhatja, de célunk a pályázók adminisztratív terheinek könnyítése is, ne a papírmunka vegye el az erőt az alkotói energiától. Célunk, hogy 2013 elejétől rendszerünk alkalmas legyen az online pályáztatásra, fontos szempont, hogy ne kelljen kivágatni a fél Bakonyt egy-egy pályázati körben" - tette hozzá Kollarik Tamás.

kollanyi_500
Kollányi Ágoston

Vitézy László filmrendező, a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság elnöke az új pályázati rendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy a szakmai szempontok erősebb jelenléte érdekében a pályázati eljárás részeként konzultációt biztosítanak a filmeseknek. A pályázatok célja, hogy olyan értékes és magas színvonalú közszolgálati célú műsorszámok készüljenek, amelyek a nézők minél szélesebb köréhez juthatnak el, és amelyeket a pályázati felhívás szerinti médiaszolgáltatók lehető legszélesebb körében mutathatnak be - mondta a szakember, aki hozzátette, a pályázatok megújítása, fejlesztése érdekében a szakmai egyeztetések tovább folytatódnak.

A pályázati kiírások részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Támogatási Terület honlapján
tájékozódhatnak az érdeklődők.