A magyar klasszika-filológus, színháztörténész, irodalomtörténész Karsai György 1996-tól kezdve tanított az egyetemen, először, antik színháztörténetet, 2003-tól már egyetemi tanárként oktatott, majd később a Doktori Iskola vezetője lett - írták a Színház- és Filmművészeti Egyetem honlapján.

Rátóti Zoltán, az egyetem jelenlegi rektora indoklás nélkül, azonnali hatállyal menesztette. Erre válaszul az SZFE Doktori Iskola hallgatói és doktorjelöltjei nyílt levelet intéztek hozzá, amelyet a Magyar Filmművészek Szövetsége a Facebook oldalán is megosztott.

„Tisztelt Rektor úr,

nem tudjuk, milyen érdekeket szolgál mai intézkedése, mellyel Karsai György tanár urat, a Doktori Iskola vezetőjét állásából indoklás nélkül és azonnali hatállyal fölmentette, az azonban biztos, hogy nem a Doktori Iskoláét és nem a hallgatókét.

Azt külön ízléstelennek tartjuk, hogy az egyetem honlapján jókedélyű posztban búcsúzik Karsai tanár úrtól néhány órával ezután.

Súlyosan méltatlannak és felelőtlennek tartjuk mind az eljárást, mind a döntést, mellyel a Doktori Iskola további sorsát veszélyezteti.

Karsai György a Doktori Iskolát a hallgatók és a tudomány iránti legmagasabb fokú elkötelezettséggel vezeti, ezért nyilvánvaló a számunkra, hogy csak személyes ellenérzés állhat az indoklás nélküli elbocsátás hátterében, ez pedig elfogadhatatlan. Tehát az egyetlen lehetséges megoldásnak a mai döntés visszavonását látjuk.

Ezt kérik Öntől a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának doktoranduszai, doktorvárományosai és doktorjelöltjei”

Címlapkép forrása: hvg