Mészáros Márta új filmje ismét tabutémát boncolgat: a megszálló orosz katonák által nemzett gyermekek történetét tárja fel. „Ha az igazat akarod elmondani, nem elég őszintének lenni.” – hangzik az Aurora Borealis - Északi fény mottója. A történet Bécsben élő főhőse, Olga, rájön, hogy hazugságok, titkok vannak családja múltjában, és amíg ki nem deríti az igazságot, a saját családi életét sem tudja megoldani. Anyja, a Magyarországra visszatért idős Mária viszont mindent arra tett fel, hogy soha ne derüljön ki a múlt. Mária évtizedekig őrizte szörnyű titkát, hazudott a lányának, de amikor kómába esik és kórházba kerül, Olga talál egy titokzatos fényképet, és nyomozni kezd…

Mészáros Márta, az Arany Medve-díjas Örökbefogadás, a FIPRESCI-díjas Kilenc hónap és a Cannes-ban Zsűri különdíjat nyert Napló gyermekeimnek  forgatókönyvírója és rendezője október közepén kezdi forgatni új filmjét, túlnyomórészt magyarországi helyszíneken. Az operatőr a lengyel ifj. Piotr Sobociński, a díszlettervező Lódi Csaba lesz. A forgatókönyvet Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzi. Az Aurora Borealis - Északi fény a Filmteam gyártásában készül, producere Major István, társproducere Gül Togay. A főszerepekben Törőcsik Mari, Tóth Ildikó, valamint Törőcsik Franciska lesz látható.

Gárdos Éva, a Scarlett Johansson és Nastassja Kinski főszereplésével készült Amerikai rapszódia rendezője a Filmalap 60 479 623 forintos támogatásával készíti elő a Budapest noir című sikerkönyv filmre vitelét. Kondor Vilmos krimije, a Budapest noir kritikai- és közönségsikere a hazai irodalmi élet igazi meglepetése volt 2008-ban, és azóta számos nyelven jelent meg világszerte.  

Az 1936 Budapestjén játszódó bűnügyi történet film feldolgozásának előkészületei hamarosan megkezdődnek. A Budapest noir hőse Gordon Zsigmond, aki bűnügyi újságíróból vérbeli nyomozóvá válik a legfelsőbb politikai körökbe vezető fordulatos gyilkossági ügy felderítése során. A forgatókönyvet Szekér András Kondor bestselleréből írta. Hamarosan elkezdődik a helyszínkeresés, a szereplőválogatás és a próbafelvételek.

Budapest noir című film gyártását a Pioneer Pictures (Burgundy hercege /The Duke of Burgundy, Houdini, Fleming) készíti elő, vezető producere Kemény Ildikó.

 (forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)