Vranik Rolandtól Az állampolgár a versenyprogramba kapott meghívást, az Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című filmje pedig a Highlights válogatásban lesz látható. A Német Filmintézet (DIF) szervezésében 17. alkalommal rendezik meg április 26 – május 2. között a közép- és kelet-európai filmművészetet ünneplő GoEast filmfesztivált Wiesbadenben. A mintegy 140 alkotást felvonultató fesztivál közönségét 15 magyar film és izgalmas szakmai programok is várják.

Mészáros Márta: Eltávozott nap

Mészáros Márta munkássága előtt tiszteleg a GoEast „Homage” programja a világhírű magyar filmrendező-forgatókönyvíró személyes részvételével. Összesen tíz alkotás lesz műsoron, köztük ez életmű első játékfilmje, az Eltávozott nap (1968), a Berlinale Arany Medve díjas Örökbefogadás (1975), a cannes-i filmfesztiválon díjazott Kilenc hónap (1976) és a világszerte méltatott Napló-sorozat (1982-1999).

Varga Noémi: A legvidámabb barakk

A retrospektívhez kapcsolódva Nők a kamera mögött címmel szimpóziumot tartanak Wiesbadenben, melynek középpontjában Közép- és Kelet-Európa első női filmrendezői és alkotásaik lesznek. Vera Chytilová, Kira Muratova rendezéseivel együtt Elek Judit Majd holnap című filmje is műsoron lesz. A kísérleti filmek versenyébe (Open Frame) két magyar alkotást is meghívtak a válogatók. Varga Noémi A legvidámabb barakk című rendezése, amellyel a londoni Royal College of Art mozgókép szakán diplomázott és Lichter Péter Non-Places: Beyond the Infinite című alkotása, melyben „Marc Augé híres esszéje, a Nem-helyek. Bevezetés a szürmodernitás antropológiájába találkozik Stanley Kubrick klasszikus sci-fijével a magyar autópálya pihenők betonján.”

Bővebb információ a fesztivál hivatalos oldalán található.

Forrás: MNF / Fotó: Mészáros Márta Törőcsik Marival az Aurora Borealis forgatásán 2015-ben / Fotó: Kürti István / Filmteam