A szakmai előzsűri 37 filmet választott a 8. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába: összesen 9 nagyjátékfilm, 6 dokumentumfilm és 22 kisjátékfilm versenyzett a fődíjért, a legjobb operatőrnek járó Zsigmond Vilmos-díjért. Az elismerést idén a Szabó Gábor által vezetett szakmai zsűri José Grimaldonak, a mexikói Apnea című kisjátékfilm operatőrének ítélte meg. A pénzjutalom mellett a győztes Popovics Lőrinc kisplasztikáját, illetve a CinProCaS díját kapja, mely a filmtervező program hat hónapos használatát foglalja magába Varga Árpád Zsolt felajánlásából.


Apnea

A legjobb nagyjátékfilm, illetve a fesztivál történetében először zsűriképviselettel rendelkező Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete díját Pálos Gergely, a Hatalom operatőre nyerte. Az előző évekhez hasonlóan a zsűri szinte minden kategóriában különdíjakat osztott ki: az egész estés filmek közül a Filo Hua Hum című argentin dráma mellett az Elfogy a levegő részesült a szakmai zsűri dicséretében.

A dokumentumfilmes kategória díját a Nem halok meg című filmnek ítélte meg a bizottság, míg különdíjat kapott a The Invisible Frontier és a Fanni kertje, utóbbi az említés mellett a kritikusi zsűri díját is elhódította.


Domokos Balázs operatőr veszi át a Nem halok meg-ért járó díjat Szabó Gábortól / Fotó: Zsigmond Vilmos Filmfesztivál

A kisjátékfilmek különdíjában a Kiáltás részesült, míg a nívós mezőnyből legjobbnak a spanyol Tribu bizonyult. A másodjára átadott Magyar Operatőrök Egyesülete (HCA) által adott díj a Magyar Operatőrök Hete programsorozaton belül induló Árni kapta. A film képszervezeséért felelős Lehr Juhász Péter emellett a Vantage Vision legjobb fiatal operatőrnek felajánlott díjban részesült.

Szeged Város díját A boldogság ügynöke című film rendező-operatőr párosa Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai nyerték. A 14 fős, középiskolás diákokból és egyetemi hallgatókból álló Diákzsűri különdíját a szakmai zsűrihez hasonlóan a Filo Hua Humnak ítélték meg, míg a tanulókból álló bizottság a Borrowed Hands című mexikói kisjátékfilmet találta legjobbnak.

Szintén újdonság, hogy három szekcióban diákfilmeket vetítettek a szervezők, amiket a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem három hallgatója zsűrizett: a kategória különdíját a The Cathedral, míg a legjobb diákfilmnek járó díjat a Victim of the Moon kapta.


A boldogság ügynöke

A fesztivál történetében másodjára rendeztek fiataloknak szóló Kritikaírói pályázatot, melyre több mint 30 nevezés érkezett az ország különböző pontjairól. A három gyakorló kritikusból álló zsűri Pál Dániel A kiszolgáltatottság formái című munkájának ítélte meg a pénzjutalommal járó első helyet, második lett Bondor Ferenc Egyszemélyes végítélet című dolgozata, míg harmadik Krizsán Laura Óda a levegőnek nézett lányokhoz című kritikája. Emellett külön dicséretben részesítették Szabó Noémi Hánykódás az üresség és az éhség tengerén című munkáját. Az első három szöveg a Filmtekercsen kap megjelenési lehetőséget.

A szakmai zsűri és a szervezők egyöntetű döntése alapján a fesztivál Posztumusz Életmű-díjjal tüntette ki Medvigy Gábor Balázs Béla-díjas, érdemes művészt.


A díjazottak tételes listája a fesztivál honlapján érhető el. 

Borító: Csoportkép az idei nyertesekkel / Forrás: Zsigmond Vilmos Filmfesztivál