1.)Till Attila: Pánik (bemutató: 2008. Filmszemle)

„Zsuzsi harminc éves korára mindent elért: jól fizető állás, szép autó, saját lakás és mindent elsöprő szerelem. Aztán egy szép napon a fotel elindul az ajtó felé, a szekrény az ablak felé… Nem kap levegőt. „Hú, szívroham.” Amikor még szerelme is elhagyja, önként bevonul a Pánik Klinikára. A falakon túl persze mindenki teljesen normális:  anyja és barátnője leküzdhetetlen vásárlási- és kalandlázban ég, a barátnő gyermekét túlzóan féltő kismama-parától szenved, öccse pedig csak anyjukat szeretné megszabadítani a mamát felfaló szörnyetegtől…” Till Attila első rendezése színvonalas közönségfilm kategóriában Los Angeles-i operatőrrel, A Karib-tenger kalózainak maszkmesterével és Tövisházi Ambrus zenéjével turbózva, hazai viszonylatban példás produceri összefogással a háttérben.

Tilla pánikba esett
Hivatalos honlap *nem találtunk*
Imdb

2.) Gigor Attila: Nyomozó (várható bemutató: 2008. Filmszemle)

A Rossz helyen szálltunk le című kedves kisfilm alkotójának első, krimiként aposztrofált nagyjátékfilmjében egy átlagos kórboncnok (Anger Zsolt) bérgyilkossá avanzsál, hogy pénzhez jusson. "Malkáv Tibor elvállalja, hogy megöl egy vadidegent anyja megmentéséért. Malkáv Tibor végez Szirmai Ferenccel. A pénzt megkapja, úgy tűnik minden rendbe jön. De másnap Malkáv Tibor levelet kap Szirmai Ferenctől. Kiderül, hogy nagyon is közük volt egymáshoz. Malkáv Tibor bajban van. Ki kell derítenie ki bérelte fel és miért, ha el akarja kerülni e felelősségre vonást. Malkáv Tibor boncmester.  Malkáv Tibor egy halott nyomába ered, hogy váratlan dolgokat tudjon meg saját magáról." Anger Zsolt mellett a filmben szerepet játszik még Rezes Judit, Terhes Sándor, Tóth Ildikó és Kerekes Éva.

Gigor Attila nyomoz
Rossz helyen szálltunk le
Hivatalos honlap *nem találtunk*
Imdb


3.) Sas Tamás: 9 és fél randi (bemutató: 2008. február 14)

A Sas-Neményi páros előző filmje, az S.O.S. Szerelem! kiemelkedő közönségsikernek bizonyult a mozikban: jelenleg 240 ezres nézőszámnál tart. A nyertes csapat a sikeren felbuzdulva ismét összeállt, a film témája ismét a szerelem. Vidám, budapesti történet: Fenyő Iván egy bestseller-szerzőt alakít, aki bajba kerül, és csak úgy tud kimászni a pácból, ha 10 nap alatt 10 szinglivel randevúzik, amiről persze egy regényben kell beszámolnia. Fiatal magyar színésznők parádéja várható: a randevúpartnerek szerepében Kovács Patrícia, Söptei Andrea, Szávai Viktória, Rezes Judit, Kéri Kitty, Herczeg Adrienn, Jordán Adél, Pelsőczy Réka, Gáspár Kata és Egres Katinka.

Az új magyar blockbuster
Forgatási riport
Hivatalos honlap *nem találtunk*
Imdb



4.) Sipos József: Eszter hagyatéka (bemutató: 2008. filmszemle)

A gyertyák csonkig égnek és az Emigráns után újabb Márai-film: ezúttal az Eszter hagyatékából készült mozifilm Sipos József rendezésében. A címszerepben Nagy-Kálóczy Eszter, az ő fejét csavarja el Lajos, az öregedő kalandor. Lajos húsz év „szünet” után bukkan fel Eszter életében, aki még ennek ellenére is abban bízik, hogy Lajos oldalán köthet ki, a férfi viszont csak a nő vagyonát akarja megszerezni. A nemzetközi fesztiválokra szánt filmmel az alkotók egyben Magyarországot is szeretnék indirekt módon „reklámozni.”

Újabb Márai-adaptáció
Hivatalos honlap
Imdb

5.) Szőke András: Bakkermann (bemutató: 2008. filmszemle)

Az Estiskola egyik videóbejegyzésben Badár Sándor (Suzumi) jellegzetes Szőke-alkotásként írta le a készülő filmet, amelyben már ismert figurákat láthatunk mint például Badár Sándor maga vagy Szőke András maga. A Hasutasok sikere azonban megszédíthette Szőkét, a főcímdalra ugyanis a Bon-Bont kérte fel (ők szerezték például a Valami Amerika főcímdalát). A történetben egyébként egy kis falu lakói segítenek a helyi péknek a legnagyobb kenyér elkészítésében.

Hivatalos honlap
Imdb *nincs fent

6.) Márton István: Buhera mátrix (bemutató: 2007. március 29.)

Kicsit bajban vagyunk a moziforgalmazásra került tévéfilmekkel, de végül bevettük őket az összeállításba. Az idén márciusban óriási kópiaszámmal (21)induló, ám szerény nézőszámot (11 ezer) produkáló Buhera Mátrix Litkay Gergely humorista önéletrajzi ihletésű könyvéből készült. A főhős élete végén lepereg szeme előtt  élete filmje. "Benne vannak azok a pillanatok, amik egy családi fotóalbumban a legkínosabbak szoktak lenni, ovis farsang, úttörőavatás, ballagás, szalagavató, ehhez jön még pluszban egy vízóra-beszerelés és egy élőhalott autóoktató." Kritikusunk azonban nem volt elájulva  a filmtől: "A Buhera mátrix sajnos mégis jó példa arra, hogy a jó szöveg, a jó alapanyag vagy a jó humor önmagában még nem elég egy (jó) nagyjátékfilmhez." Közérdekű: karácsonykor az RTL Klub műsorán, sorozattá szaggatva.

Film készül a Buhera Mátrixból
Kritikánk a filmről
Hivatalos honlap
Imdb


7.) Ragályi Elemér: Nincs kegyelem (bemutató: 2007. márius 22.)

"Ha Ragályi Elemér filmje a tisztes, de szikár „jogi esetek” közé tartozna, a Pusoma-ügy feldolgozása akkor is figyelmünkre érdemes vállalkozás lenne. A Nincs kegyelem (a Duna Televízióban februárban még Fekete fehér címen vetítették) azonban az utóbbi években készült legjobb tévéfilm: amivel szemben az egyetlen kritikai észrevételem legfeljebb az lehet, hogyan fog megélni a mozikban?" - teszi fel a kérdést kritikusunk joggal, végül a három kópia mégis kiköhögött 3 ezer nézőt. Kapcsolódó érdekesség, hogy Magyarország a Nincs kegyelem-mel nevezett az európai Oscarnak számító Európai Filmakadémia dijára. Nem kerültünk a legjobb hatba.

Film készül Pusoma Dénesről
Kritikánk a filmről
Nincs kegyelem az európai Oscarért
Hivatalos honlap *nem találtunk*
Imdb

8.) Pozsgai Zsolt: Csendkút (bemutató: 2007. október 4.)

Pozsgai Zsoltot is igaz történet ihlette meg: lírai történelmi filmjében az ’56 Petőfijeként is emlegetett Gérecz Attila költő élete és munkássága elevenedik meg. Az élsportoló fiú több mint hat évig sínylődött Rákosi börtöneiben: költők közé keveredett, és maga is költővé érett a falak között. 1956. október 31-én a forradalom kiszabadította, november 7-én hősi halált halt a barikádokon. "Élete szinte jelképe a korszak egyetlenségének: hazaárulás vádjával ítélték el, négyszer temették újra, míg végső nyughelyére kerülhetett.

Film készül Gérecz Attila költőről
Forgatási riport
Hivatalos honlap *nem találtunk*
Imdb

9.) Forgács Péter: Saját halál

A végére pedig két teljesen ellentétes filmcsemegét kínálunk. A 2007. november 29-én Erasmus-díjjal kitüntetett Forgács Pétert eddig rendhagyó dokumentumfilmjeiről ismerhettünk (Privát Magyarország, Dunai Exodus, A fekete kutya, Miss Universe) most azonban Nádas Péter Saját halál című műve ihlette meg. „Nádas Péter Saját halál egyedülálló könyve olvasása közben a szöveg filmként elevenedik meg az olvasóban, bennem is született egy sok szempontú vízió, hisz a „látvány az elbeszélt eset maga”. Az érzéki és túlvilági utazás filmje nem élhetett a direkt irodalmi adaptációk rég kimerült filmnyelvével, új képi világot kellett találni. A fekete-fehér lassított, és fotószerűen bevillanó véletlenszerű képek váltakoznak a színes „valóság” világával, miközben a részletekre, valójában befelé figyelünk. Máskor pedig a textúrákra és testre korlátozott minimalista felvételek visznek a hosszú útra. Egy nap története."- olvashatjuk a honlapon. 

Hivatalos honlap
Imdb *nincs fent*

10.) Gerencsér Tomi: Holnap történt

És a másik véglet. Az első magyar bulvármozi interaktivitása abban rejlik, hogy a nézők szervesen részt vettek a film készítésében. Az egyik napilap olvasói egy hónapon át, minden nap szavazhattak arról, hogy kiket, milyen szerepben szeretnének a mozivásznon látni és beleszólhattak a történet alakulásába is. A szereplőket úgy sikerült összeállítani, hogy Anettka meleltt Zalatnay Cini játssza a legfőbb szerepet. A sztori pedig így sikerült: "Egy ambiciózus újságírónő (Anettka) nyomozásba kezd a híres popdíva (Zalatnay Cini) halálának ügyében. Természetesen semmi sem az, aminek látszik. "

Hivatalos honlap
Imdb *nincs fent*

Ennyi. Nincs tovább. Vége.