Jelen állás szerint nem Tarr Béla hányatatott sorsú filmje nyitja a 39. Magyar Filmszemlét, ezért a filmet gyártó TT Filmműhely külön bemutatót rendez A londoni férfi számára. Mi azért reméljük, hogy valamilyen formában bemutatásra kerül a Georges Simenon krimijéből készült film, amely a 60. Cannes-i Filmfesztiválon kezdte meg nemzetközi fesztiválkarrierjét.

IMDb
A londoni férfi hányatatott sorsa
Kritikai visszhang a nemzetközi sajtóban
Nem A londoni férfi nyitja a szemlét




7.) Pater Sparrow: 1 (várható bemutató: 2008. Filmszemle)

A rendező első egészestés mozijának kiindulópontja Stanislav Lem Az emberiség egy perce című esszéje, s amelyben egy rendhagyó bűneset ügyében egy rendhagyó hatóság, a jövő- és képzeletbeli valóságvédelmi hivatal nyomoz. A rendhagyó filmről még azt is sikerült kiderítenünk, hogy: "A formabontó sci-fi almanachszerűen, híranyagok, fikció és narráció segítségével mutatja be, mi történik az emberiséggel egy perc leforgása alatt. A rendező eklektikus vizuális formanyelvet kíván használni szokatlan, újszerű alkotásában."

IMDb
Stanislav Lem
Pater Sparrow filmográfia





8.) Moldoványi Ferenc: Egy másik bolygó (várható bemutató: 2008. Filmszemle)

A dokumentum-játékfilm a három különböző kontinensen forgott: Kongó és Mexikó után Kambodzsában fejeződtek be a felvételek. A zeneszerző Szemző Tibor, az operatőri feladatokat Máthé Tibor végzi. A rendhagyó és titokatos, dokumentum és fikciós elemeket keverő filmről még annyit sikerült kiderítenünk, hogy 16 milliméteres Kodak filmre forgott, amelyet az alkotók 35 mm-re nagyítva és Dolby Stereo hanggal szeretnék bemutatni a filmet, méghozzá a játékfilmes versenyprogramban. 

IMDb
Jön a szemlére az Egy másik bolygó
Készül az Egy másik bolygó

9.) Lakatos Róbert: Bahrtalo (várható bemutató: 2008. Filmszemle)

Az alkotók a korábban azonos címmel leforgatott, 25 perces dokumentumfilmet egészítik ki egészestés nagyjátékfilmmé, amelyből rövidített TV-változat is készül. A neorealista komédiában ausztriai és romániai szerencsétlenkedéseik után Egyiptomba is elkísérhetjük a két főszereplőt, Lórit és Lalit, akik még mindig a „nagy üzletet” tervezgetik.

A Channel 4 műsorán a Bahrtalo
A szinopszis
Interjú Lakatos Róberttel

10.) Almási Tamás: Márió, a varázsló (várható bemutató: 2008. Filmszemle)

Almási Tamás, a neves dokfilmes a játékfilmezés felé fordult. A Márió, a varázsló története szerint 1990-91 környékén egy olasz cipőkonszern igazgatója - őt Franco Nero alakítja - érkezik az eldugott zempléni faluba, amelynek élete ezzel teljesen megváltozik. A helybéliek munkát, jobblétet remélnek a gazdag külfölditől, sőt, egyikük gyengéd érzelmeket táplál iránta. A nőt a Friss levegő édesanya szerepében is látott Nyakó Júlia játssza. A 15 évet átfogó történet sajátos műfaji keveréket alkot, egyszerre szociografikus és a valóságtól kissé elemelt, ugyanakkor expresszív módon mutatja be a rendszerváltás óta eltelt életünket. A Thomas Mann-féle eredeti mű motívumait Halász Margit használta fel.

IMDb
Interjú Almási Tamással
Doku mellett játékkal jön Almási




Folytatása következik.....