Az Éjjeli őrjárat egy színházi társulat egyetlen éjszakájának története. A főpróba forgatagában a társulat tagjai teljes jelmezben, saját ruhájuk, pénz és mobiltelefon nélkül kénytelenek hazaindulni, kilépni a hétköznapi valóságba miután a színházi öltözőket zárva találják. A színészek szembesülnek az örök kérdéssel: hol ér véget a színpadi karakter és hol kezdődik az ember?

Ez a próbatétel felszínre hoz egy-két dilemmát, de lehet, hogy többet is. A látszatok és a valóság viszonya, az előadás konvencióinak az utca konvencióival való ütközése, a színpad és a színdarab védelmének szertefoszlása a külvilág előítéleteinek súlya alatt – csupán néhány gondolat, amin a néző eltöprenghet majd.

A játékfilm címe Rembrandt híres festményére, az Éjjeli őrjáratra utal, de csupán szimbolikusan. Ahogy a festmény esetében, melynek restaurálása során a felfedett részletek új értelmezést adtak az ábrázolt történetnek, a felszíni rétegek alatt a filmben is más rejlik, mint amire első pillantásra számítani lehet.

 

A film rendezője, operatőre és forgatókönyvírója Demián József, a román film egyik legendás alakja, aki a bukaresti egyetemen végzett operatőrként. Munkái  közül kiemelkedik a Nunta de piatra – Kőlakodalom (rendező Mircea Veroiu, Dan Pița), melyért megkapta a dél-amerikai operatőri Oscar-díjat. A filmet megvásárolta a New York-i Modern Művészetek Múzeuma. 

Rendezőként legnagyobb sikere az Egy lány könnye című filmje volt, amely 1980-ban Cannes-ban a hivatalos program Un Certain Regard szekciójában szerepelhetett és 1981-ben elnyerte a Costinesti-i Országos Filmfesztivál nagydíját. 1983-ban Demián kapta a Román Filmesek Szövetségének Rendezői Díját a Szivárvány buborékok (Balone de curcubeu) című filmért, valamint 1985-ben az Olasz Neorealista és Avangarde Filmfesztivál nagydíját Avellinoban a Kölyök (Piciul) című alkotásáért. A Kölyök elkészítése után a román hatalommal összetűzésbe került alkotó Ausztráliába emigrált, majd az Ausztrál Filmegyetem operatőri képzésének vezetőjévé választották. 2000-ben a Sidney-i Olimpia hivatalos filmjének vezető operatőre volt. 1994-től feleségével és állandó alkotótársával, Józsa Erikával az MTV és a Duna TV részére készítenek dokumentumfilmeket.

Éjjeli őrjárat

A főszereplők közül néhányat számos magyar filmből is ismerhetünk: Mátray László (Kojot, Valan - Az angyalok völgye, Seveled,  Hab, Varga Katalin balladája), Bogdán Zsolt (Dallas Pashamende, Aglaja, Iszka utazása), Răzvan Vasilescu (Bibliothéque Pascal), valamint láthatjuk továbbá Ilinca Hărnuț, Manuela Hărăbor, Ada Condeescu, Simona Bondoc, Michaela Prosan, Judith State, Sara Budrala, Toma Cuzin, Laurențiu Damian, Tudor Istodor, Ioachim Ciobanu, Nemes Levente és Francisc Patakfalvi színészeket is.

Az Éjjeli őrjárat vágója Lemhényi Réka (Terápia, Final Cut - Hölgyeim és Uraim, Az ajtó, Taxidermia), hangmérnöke ifj. Erdélyi Gábor (Az éjszakám a nappalod, A torinói ló, A londoni férfi, Varga Katalin balladája, Rokonok, Üvegtigris, Kontroll), zeneszerzője a rendező felesége, egyben állandó munkatársa, Demian Józsa Erika, a látványtervező Damokos Csaba, a jelmeztervező pedig Oana Păunescu. A film producere Anca Puiu és Smaranda Puiu, gyártója a Matrix Film és a Mandragora & Iadasarecasa, forgalmazója a Matrix Film Kft. Az Éjjeli őrjárat október 28-án indul országosan is a mozikban. A film támogatója a Nemzeti Filmintézet.

Forrás: Matrix Film Kft.