A magyar film erős mezőnyben tudott győzedelmeskedni, többek között az Oscart nyert Egy fantasztikus nő és az Oscarra jelölt A négyzet elől happolta el a díjat. A Kóla, puska, sültkrumpli és a Fahrenheit 9/11 rendezője, Michael Moore 2005-ben hozta létre a fesztivált Michigan államban, és a zsűrit is ő vezeti.

Az 1945-öt 2017. április 20-át mutatták be a magyar mozik, azóta itthon és külföldön is nagy sikerrel vetítették. A budapesti Titanic Filmfesztiválról a közönségdíjjal távozott, Rudolf Péter megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést a 3. Magyar Filmdíj-gálán, de többek között Miamiban, Washingtonban, San Franciscóban, Varsóban, Berlinben, Bécsben és Jeruzsálemben is kitüntették.

Rudolf Péter az 1945 című filmben (fotó: Katapult Film)

Török Ferenc filmje 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása a görög tragédiákat idéző, néhány óra leforgása alatt játszódó dráma. A helyszín egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül. A főbb szerepekben Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter látható.

Forrás: Szombat