Az Akadémia vezetői, Bill Kramer és Janet Yang június 25-én jelentették be azoknak az alkotóknak és szakmabelieknek a névsorát, akiket az amerikai filmakadémia meghív a tagjai közé. "Ezek a kivételes tehetségű művészek és szakemberek a világ minden tájáról érkeznek és jelentős hatásuk van a filmkészítő közösségünkre" – méltatta a meghívottakat Kramer és Yang. Az új tagokkal együtt 10.910-re nő az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia létszáma, közülük jövőre 9934-en szavazhatnak majd az Oscar-díjak odaítéléséről. – összegezte a 24.hu.

Szegény párák

A 487 fős listán szerepel Mihalek Zsuzsa is, akit az akadémia produkciós tervezői ága hívott meg. Mihalek márciusban Oscar-díjat kapott a Szegény párák című film díszletberendezőjeként, előtte a BAFTA-t is megnyerte ugyanezért a munkájáért, korábban pedig olyan filmeken dolgozott, mint az Atomszőke, a Suszter, Szabó, baka, kém, a Vaksötét vagy a The Duke of Burgundy.

The Duke of Burgundy

A meghívottak között ott van többek között a szintén friss Oscar-díjas Da’Vine Joy Randolph (Téli szünet, A nevem Dolemite), az idén a legjőbb női főszereplők között jelölt Lily Gladstone (Megfojtott virágok), valamint az Egy zuhanás anatómiája és az Előző életek író-rendezői, Justine Triet és Celine Song. Ők ráadásul azon művészek között vannak, akiket két ágazatba, a rendezők és az írók közé is meghívtak, így dönteniük kell majd, melyikhez csatlakoznak. Mellettük hangmérnököket, VFX-művészeket, producereket, zeneszerzőket, valamint PR és marketingszakembereket is a tagjainak soraiba invitál az akadémia.


Az szervezet nagy hangsúlyt fektet a sokszínűségre. A most meghívott tagok 44%-a nő, 41%-a valamelyik etnikai kisebbséghez tartozik, 56%-uk pedig az Egyesült Államokon kívülről érkezik. A meghívottak között 71 Oscar-jelölt és 19 nyertes szerepel. A 97. Oscar-gálát 2025. március 2-án rendezik Los Angelesben.

Források: 24.hu, Oscars.org

Címlapkép: Mihalek Zsuzsa / Fotó: MTI/Purger Tamás