Bár csak jövőre fogják bemutatni, Mijazaki már 2016 óta dolgozik következő, Ti hogyan éltek? című filmjén. Toshio Suzuki producer elmondása szerint Mijazaki azért lépett ki a nyugdíjból, hogy még egy utolsó filmet az unokájának szentelhessen.

Az aprólékosságáról, burjánzó fantáziájáról ismert rendező szándékosan lassú tempóban dolgozik, az első 36 percnyi, kézzel rajzolt animáció elkészítésére három évet szánt. A stúdió egy képet is közzétett a filmből, egy laza, szénnel és vízfestékkel készült vázlatot, amely egy madárszerű lényt ábrázol.

A filmet Josino Genzaburo 1937-ben kiadott gyerekkönyve ihlette, de nem közvetlen adaptáció, hiszen az eredeti mű egy 15 éves gyerek történetét meséli el a háború előtti Japánban, Mijazaki viszont egy nagyszabású, fantasztikus történetet tervez, melynek a forgatókönyvét is ő írja. 

Mijazaki Hajao Oscar-díjas rendező, aki minden idők egyik legnagyobb animációs filmesének státuszát tovább erősítette azzal, hogy a Sight and Sound magazin tízévente összeállított listáján a Totoro – A varázserdő titka és a Chihiro Szellemországban című filmjei is bekerültek a legjobbak közé. 

Forrás: Polygon, Deadline
Címlapképen: Mijazaki Hajao