Húsz évvel ezelőtt robbant be az ezredforduló utáni magyar popzene egyik legmeghatározóbb zenekara, a Bëlga. A napszemüvegek és jelmezek mögé bújó bandatagok viszont mindig is elzárkóztak a nyilvánosság elől, átfogó dokumentumfilm ezidáig nem készült róluk, interjút is csak nagyon ritkán adnak.

Laki Gergely és Klopfstein-László Bálint filmje, a Bëlga – Őstörténet elsősorban a zenekar megszületését és korai korszakát dolgozza fel. Hogyan keveredtek különböző társadalmi hátterű fiatalok a rendszerváltás után a Tan Kapuja Buddhista Főiskolára? Mi az a Természetellenes Kilátástalanság Karmikus Gyülekezete? Hogyan kezelték a zenekar tagjai a hirtelen jött sikert, és miért vált ki a zenekarból két alapító tag is?

A 80 perces film teljes egészében megnézhető a Partizán Youtube csatornáján. Nemcsak a Bëlga jelenlegi és volt tagjai szólalnak meg benne, hanem kortársaik is, a Tan Kapuja Főiskolai tanáruktól kezdve a Tilos rádió csapatán át Ganxsta Zolee-ig.

 

Laki Gergely korábban a háromrészes Szennyhullám című nagyszerű dokumentumfilmet készítette szintén a Partizánnak, melyben a magyar punkszcéna 1978 és 1984 közötti történetét dolgozta fel. Klopfstein-László Bálint pedig négy éve rendezett kisfilmet a menstruáció és a szegénység tabutémáiról Ciklus címmel, mely elnyerte az Európai Nagydíjat Párizsban, a 14. alkalommal megrendezett Mobil Film Fesztiválon.