A július 14-i Cannes-i világpremier és szinte közvetlenül a 46. Toronto Nemzetközi Filmfesztiválon történő észak-amerikai debütálás után, szeptember 18-án a hazai közönség is láthatja az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó legújabb alkotást. Hazánkban először a 17. CineFesten vetítik A feleségem történetét. A film magyarországi díszbemutatójával zárul majd az idei Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, ahol a Kitekintő szekcióban - ami a CineFest hivatalos szelekciója - szerepel majd a négy ország koprodukcióban készült, angol nyelven forgatott alkotás. Ez lesz az első alkalom, hogy a filmet magyar szinkronnal vetítik.

A feleségem történetében Störr kapitányt a holland Gijs Naber, feleségét, Lizzyt a James Bond-, Mission: Impossible-filmekből és a cannes-i Arany Pálmás Adéle életéből ismert világsztár, Léa Seydoux alakítja. Fontos szerepben látható továbbá Louis Garrel (Bernardo Bertolucci Álmodozók), Josef Hader (Stefan Zweig - Búcsú Európától) Ulrich Matthes (A bukás – Hitler utolsó napjai), Udo Samel (Babilon Berlin), Jasmina Trinca (Fortunata), Sergio Rubini olasz színész, valamint Funtek Sándor és Hajduk Károly.

Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett azonos című regénye alapján készült. „Azt hiszem, nagyon sokan félre értik a regényt, mert csak egy féltékenységi sztorit látnak benne. A kortárs laudációk pedig főként a nyelvi leleményre tették a hangsúlyt és nem a mögötte lévő filozófiai mélységekre, amit humorral, könnyedséggel és ennek a házassági történetnek a kanyarjaival leplez tulajdonképpen Füst Milán. Azt gondoltam, érdemes egy kicsit megnyitni ezt az oldalát a regénynek, hátha azok, akik a film után elolvassák, érzékenyebbek lesznek erre az aspektusra” – nyilatkozta Enyedi Ildikó.

A film szeptember 23-ától lesz látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Jelenetek egy zátonyra futott házasságból

Közel 30 éve dédelgetett filmtervéből, Füst Milán regényéből világszínvonalú kosztümös szerelmi drámát készített Enyedi Ildikó. A feleségem történetét a 74. cannes-i fesztivál versenyprogramjában mutatták be, és bár díjat nem kapott a hétvégi átadón, már a beválogatása is hatalmas elismerés. Az író-rendező ötödik nagyjátékfilmje maratoni hosszúságú történet szenvedélyről és féltékenységről, ami lenyűgözően szép, mégis felemás élmény.

Forrás: Cinefest
Címlapkép forrása: Mozinet / Fotó: Csata Hanna