Több mint félszáz válaszadónak tettek fel kérdéseket egyebek között arról, hogy mitől mások a tehetséges emberek, hogyan hívhatjuk elő magunkból a tehetséget vagy kikből tudunk erőt meríteni. A kérdéseket a kutatók a Lámpagyújtogatók című filmet alkotó, neves magyar előadó- és képzőművészekkel, tudósokkal, sportolókkal és üzletemberekkel készült mélyinterjúk alapján állították össze.

A válaszadók több mint 50 százaléka szerint a tehetséges embereket az emeli ki környezetükből, hogy "hisznek magukban és abban, hogy képesek elérni a céljaikat". Sokak szerint ugyanakkor igaz a megállapítás, amely szerint a tehetség egy veleszületett tulajdonság, emellett 30 százalék kiemelte, a tehetségesek "kitartóan" és "következetesen dolgoznak a céljaik elérésért".

A megkérdezettek többsége szerint a tehetség előhívása elsősorban tanulás és gyakorlás útján történhet. Az eredményekből kitűnik, a megkérdezettek többsége (mintegy 60 százaléka) önmagát 2-3 dologban látja tehetségesnek és csupán 5 százalék válaszolta azt, hogy semmilyen területen nem tartja magát kiemelkedőnek.

 Lámpagyújtogatók - előzetes

A válaszadók 73 százaléka úgy véli, hogy az élet legalább felerészben a tudatosságon dől el, és csupán a maradék 27 százalék nevezte meg a sorsot, mint az életet inkább irányító külső erőt. A megkérdezettek többsége a családot, barátokat és saját magát említette, mint az elsődleges erőmerítési forrást nehézségek esetén.

A 2015 tavaszára elkészülő "kultúr sci-fi" 42 ismert előadó- és képzőművész, tudós, sportoló és üzletember - köztük Ábrahám Péter, Almár Iván, Erdei Zsolt, Kamarás Iván, Lukács László, Lovasi András, Rátgéber László, Török Gábor, Kovácsovics Fruzsina, Lackfi János, Péterfy Bori, Kiss Tibor és mások - a földi lét nagy kérdéseire adott válaszát formálja egy nagy, idegeneknek szánt intergalaktikus üzenetté. Az online kutatást Lerf Andrea és Hartmann Krisztina készítette el a BEE Satisfaction közreműködésével.

(Forrás: MTI)