Összefér-e a filmszakma? - Pontosított szabályok

A Kuratórium a Mozgóképtörvényben megfogalmazott összeférhetetlenségi szabályok értelmezése ügyében az Igazságügyi Minisztériumhoz fordult. Az Ellenőrző Bizottság szerint ugyanis Jancsó Miklós 120 millióval támogatott új filmjében Grunwalsky Ferenc kuratóriumi elnök operatőri részvétele nem megengedhető. A Bizottság arra kérte a produkciót, hogy az összeférhetetlenséget szüntesse meg, ennek hiányában a szándéklevélben kiadott MMK-támogatás nem valósulhat meg. Az EB azt is kérte az MMK-tól, hogy dolgozza ki az elbírálás teljes folyamatára vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat.

A Kuratórium azonban úgy látja, a filmtörvény eme pontja, melyet elfogadása óta egyébként sok kritika ért, minden pénzosztó szervezetre vonatkozna (NKA, ORTT, stb.), és mivel "a szabályozás kiterjesztő értelmezéseket tartalmaz a – közelebbről meg nem nevezett –  hozzátartozókra is, így fennáll az a veszély, hogy a teljes szakmai döntéshozatal ellehetetlenül."

A Kuratórium az EB által kért pontosításokat, a hiánypótlási határidő meghatározására, illetve a támogatások átruházásának szabályaira vonatkozóan végrehajtotta, mind az aktuális pályázatoknál, mind pedig 2005. évi Általános Pályázati Feltételekben.

Törvénytelen, elavult az MMK? - Produceri kritikák

Közben a Magyar Producerek Szövetsége közleményt juttatott elaz MTI-nek, melyben megállapítják, hogy "az MMKA működése tartósan és számos vonatkozásban ellentétes a Filmtörvénnyel és az Alapítvány reformja elmaradt." A producerek az elnökséget azzal bízták meg, hogy készítsen jelentést a kormány és a Parlament részére a törvénytelenségekről, illetve tegyen ajánlatokat azok megszüntetésére és a problémák elhárítására. Az állásfoglalást a Szövetség közgyűlése a közlemény szerint ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el.

Az Indexnek adott interjújában az MMK megreformálása mellett szólalt fel Kapitány Iván producer is (aki szintén az MPSZ tagja), mondván, hogy "az MMK ebben a formájában az átmenet eszköze volt a rendszerváltás után". Kapitány megújulást és a régi érdekcsoportok hatalmának megszüntetését sürgeti, valamint a döntések szubjektivitása helyett a "produktivitást" helyezné az új rendszer előtérébe.

Az MMK mellett érvelt ugyanakkor a Magyar Filmművészek Szövetségének Elnöksége állásfoglalásukban, miután "a valódi tényeket szándékosan elferdítő megszólalásokkal koncentrált támadás indult a Magyar Mozgókép Közalapítvány ellen." A Filmművészek úgy érzik, a támadások azt a szakmai egységet próbálják megbontani, melynek segítségével a Filmszakmai Kerekasztal és a Filmtörvény is megszülethetett, és amely a Közalapítványt, mint a magyar filmfinanszírozás központi szervezetét, védelmébe vette.   

Az MMK Kuratóriuma visszautasította az MPSZ vádjait, és felszólította a Szövetséget, hogy állításait haladéktalanul bizonyítékokkal támogassa meg, különben jogi úton fognak elégtételt követelni a szerintük "megalapozatlan találgatások, és híresztelések alapján" létrejött közlemény miatt.

Sipos Áron, a Magyar Producerek Szövetségének elnöke kérdésünkre elmondta: az elnökségnek 2 hete van arra, hogy kidolgozza a közleményben említett javaslatokat. Éppen az előttük álló munka miatt egyelőre nem is kívánta kommentálni közleményüket, sem pedig a Kuratórium arra adott válaszát. Megfontoltan és alaposan tanulmányozzák majd a dokumentumokat, és a jövő keddi elnökségi ülésükig nem kívánnak újabb fejtegetésekbe bocsátkozni.