Mosonyi Szabolcs rendező-operatőr és Bagladi Erika forgatókönyvíró a Vad Szigetköz után újabb természetfilmet készített, ezúttal az Alföld gazdag élővilágáról, Vad Kunság - A Puszta rejtett élete címmel. A „főszereplő” a hazánkból hajdanán kipusztult, de a déli határon át újra visszatelepülő aranysakál, de a film az alföldi puszta állatvilágának széles skáláját vonultatja fel. Az aláfestő zenét a magyar népzenei motívumokat is felhasználó Mátyás Attila Merkaba dallamai szolgáltatták.

A mozivetítések alkalmával egy különleges kísérőfilmet is láthat a közönség, köszönhetően a WWF Magyarországgal való együttműködésnek: Ruska László és Ringeisen Dávid MOME-n készített diplomamunkáját, a Paper World / Papírvilág című animációs rövidfilmet, ami a WWF Magyarország számára készített díjnyertes imagefilm. Itt interjúztunk az alkotókkal.

Íme a Vad Kunság - A Puszta rejtett élete mozielőzetese:

 

Az 52 perces film szinopszisa a Filmhét honlapján:

A Kárpát-medence szívében, a Duna és a Tisza mentén elterülő táj első pillantásra olyan, mint a többi európai síkság. Egykor a szél, a folyók munkálták, mára lépten-nyomon az ember keze nyomát viseli. A magyar Puszta mégis más. Titkos életet él, ahol mindig történik valami. A végtelenbe futó legelőkön dürgő túzok kakasok lökdösik-taszigálják egymást, a fehér színű sós tavak a vonuló madárcsapatok miatt tavasszal és ősszel olyan forgalmasak, mint a nagy repülőterek, a csapatba verődött fiatal sasok ügyetlenül vadásznak, a homokot, mint a sivatagokban, a szél hordja 30-40 méter magas buckákat építve, a buckából az üregi nyulak lyukas sajtot készítenek, a réti fülesbagoly szárnyaival tapsol, a folyó fölött annyi a tiszavirág kérész, hogy alig látszik a túlsó part, az erdőben a dámszarvasok vívják csatájukat. A legfurább szerzet maga a főszereplő. Régen itt élt, de mivel az ember irtotta, évtizedekre eltűnt. Ez a négylábú ragadozó azonban dacol a veszéllyel. Az aranysakál megtanult szinte láthatatlanná válni, és most visszatér. Magányosan kóborol, majd párt talál magának, végül családot alapít. A fagyos éjszakában az új falka már együtt üvölti: ez a táj a mi birodalmunk...