Július 6-án, díjátlóval zárult a 41. Müncheni Nemzetközi Filmfesztivál, ahol most először Christoph Gröner and Julia Weigl látták el a programigazgatói feladatokat. Idén újra bevezették a 100.000 euróval járó CineCoPro-díjat, amelyet a Baran bo Odar rendező-forgatókönyvíróból, Leonie Benesch színésznőből és Sol Bondy producerből álló háromtagú zsűri Mahdi Fleifel To a Land Unknown című filmjének ítélt oda - tudatta a Cineuropa

A legjobb külföldi filmnek járó CineMasters-díjat Reisz Gábor Magyarázat mindenre című alkotása kapta, amelyről Marie-Lou Sellem színésznő, Moritz Peters, a Plaion Pictures marketing igazgatója és Rajendra Roy, a New York-i Museum of Modern Art vezető filmes kurátora döntöttek. A Berkes Júlia (Proton Cinema) produceri munkájával készült film tizenhárom másik alkotással együtt mérettetett meg az ARRI által felajánlott 50.000 eurós díjért.

 

"Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmje, a Magyarázat mindenre összetett, sokszínű, fojtogató hangulatú társadalmi tabló a bipoláris Magyarországról, a szabadságvágy és az otthon iránti szeretet, a kölcsönös megértés utáni vágy szívből jövő megnyilvánulása" - írtuk kritikánkban, amikor a Velencei Filmfesztiválon lévő világpremierjén megtekintettük a filmet. A film a neves olasz fesztivál Horizontok szekciójából elhozta a Legjobb film díját.

A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva. A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor.

A Magyarázat mindenre a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF – Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával, közvetlen magyar állami támogatás nélkül.

Filmhu podcast #74: Reisz Gábor

Karrierje eddigi legjelentősebb díját vette át Reisz Gábor, amikor a Magyarázat mindenre című munkáját a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Horizontok szekciójában a legjobb filmnek választották. A Filmhu podcast vendégeként zokogással egybekötött örömünneplésről, mindenféle szorongásról, kettészakadt országról és mosómedvéről beszélgetett velünk, van egy üzenete Orbán Viktor számára, és arról is szó esett, hogyan segített neki a harmadik nagyjátékfilmje, az emelkedett hangulatú forgatás feldolgozni a családi és szakmai veszteségeket.

Forrás: Cineuropa