Az ifjú Sztálin áll majd Mundruczó Kornél új filmjének középpontjában – adta hírül a 24.hu a Variety nyomán. A The Revolution According to Kamo című film eredeti forgatókönyvét az Oscar-díjas Paweł Pawlikowski és Ben Hopkins szerezték, ezt a magyar rendező házas-és alkotótársa, Wéber Kata forgatókönyvíró adaptálta.

A film a tehetős kereskedőcsalában született, későbbi bolsevik forradalmárrá váló Simon Arshaki Ter-Petrosyan, azaz Kamo, és a vele szemben hihetetlen szegényséből jövő Soso, azaz a Szovjetunió vezetőjévé váló Sztálin harminc évet felölelő barátságáról szól. A történetet Kamo szemszögéből mesélik el, aki gyerekkori barátból szövetségessé, tanítvánnyá és segítőtárssá válik a véreskezű diktátor mellett.

Mundruczó úgy nyilatkozott, hogy a végeredményre egyaránt lehet majd történelmi filmként vagy gengszterfilmként is tekinteni. ,,Ez kevésbé arról szól, hogy egy ember gonosznak születik, hanem a hatalom mechanizmusáról és arról, hogyan emelkedik fel valaki csúcsra. De ez egy szenvedélyes barátságról is szól két férfi között, akik gyerekkoruk óta ismerték egymást.

A filmet 2025 nyarán forgatják majd Grúziában. Producere Mike Goodridge, és az angol, francia, német és grúz gyártócégek mellett a magyar Proton Cinema is részt vesz a produkcióban. 

Mundruczó jelenleg az Egyesült Államokban dolgozik az Amy Adams főszereplésével készülő At The Sea című családi drámán. 

Címlapkép: Mundruczó Kornél / MTI