Saját erdő rendhagyó portré Nádas Péter íróról. A filmben egy fegyelmezett, gondolkodó ember beszél az élet néhány, mindannyiunk számára fontos jelenségéről, mint az ökológiai katasztrófa, az öngyilkosság, a szerelem és a kultúra. Monológját kísérő asszociatív képekben megjelenik a gombosszegi táj, az író otthona, kertje, a közeli erdő és az élővilág – Laurie Anderson New York-i avantgárd művész megigéző zenéjével.

Egyszerre természetfilm és irodalmi portré, amely egy különösen bizonytalan időszakban tárja elénk egy elmélyült intellektus kétségbeeséstől és agressziótól mentes, határozott üzenetét. A film eredeti koncepcióját Orsós László Jakab találta ki, aki koproducerként is részt vett a munkálatokban. A Saját erdő alapját egy többnapos beszélgetés képezi, amit Simonyi Balázs filmkészítő-ultramaratonfutó és Kalmár Melinda történész készített.

Nádas Péter Kossuth-díjas író, a Berlini Művészeti Akadémia tagja, évek óta az irodalmi Nobel-díj esélyese, és már számos magyar film társalkotójaként és szereplőjeként is feltűnt. 2008-ban Forgács Péter Nádas Saját halál című könyvét adaptálta, 2011-ben Gerőcs Péter és Dér Asia Privát Mészöly című filmjében beszélt írótársáról, 2018-ban a Könyves Magazin Nagyon sajnálom - Nádas Péter memoárja címmel dokumentumfilmben mutatta be az írót a Világló részletek történetén keresztül, legutóbb pedig 2019-ben szintén Gerőcs Péter készített Nádasról portréfilmet az otthonában, Természetes ellenfény címmel. 

A Saját erdő rendezőjének, Kárpáti György Mórnak idén januárban mutatták be legutóbbi, Jövő nyár című filmjét, aminek az operatőre Pálos Gergely volt, akivel ebben a projektben is dolgozott. A dokumentumfilm producerei Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor, vágója Vághy Anna, a hangmérnök pedig Zányi Tamás volt.

Saját erdőt 2023. március 30-án mutatják be a Cirko Film forgalmazásában.

Forrás: Cirko Film
Címlapkép forrása: Cirko Film