A fődíjas film tavaly novemberben megnyerte a German Short Film Awardon a legjobb rövidfilmnek járó díjat. Egy szokványos magyar középiskolában játszódik, amely a miniszterelnök látogatására készül. A túlbuzgó iskolatitkár rendet próbál teremteni a káoszban, a 17 éves Márti pedig egyre nagyobb bajban van, mit is tegyen, amikor majd fellép a színpadra. Nagy Borbála kiváló szatíráját tavaly a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon is díjazták, a legjobb élőszereplős kisfilmnek választották meg.

Az erdélyi seregszemlén több alkotás is kitüntetésben részeszült. A diákzsűri elismerését, az Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott Töltőtoll-díjat egy francia rövidfilm, a Nathan Franck által rendezett Feddhetetlen című alkotás nyerte meg.

Nagy Borbála a Friss Hús rövidfilmfesztivál díjával / fotó: Chripkó Lili

A zsűri különdíjában részesült a Buzási Gyopár által rendezett Az utolsó mese című magyar film. Szintén magyar alkotás kapta a Simó Sándor emlékdíjat, amelyet a legjobb diákfilmnek ítéltek oda. Ezt az elismerést Beleznai Márk Agapé című alkotása nyerte meg. A Maros megyei önkormányzat díját a ghánai-belga koprodukciónak, az Anthony Nti által jegyzett Jó éjt című rövidfilmnek ítélték oda.

A vasárnap véget érő fesztivál szervezőinek korábbi tájékoztatása szerint 838 rövidfilmet neveztek a versenyprogramba, amelybe végül 40 rövidfilmet - 25 animációt, 11 kisjátékfilmet, két dokumentumfilmet és két kísérleti filmet - válogattak be, köztük 9 magyar, 6 francia, 5 orosz és 4 romániai alkotást. A fesztivál zsűrijét az idén Milos Itic, Tudor Cristian Jurgiu, Kocsis Ágnes, Titus Muntean és Visky Ábel filmrendezők alkották.

A seregszemlén a magyar és a román filmgyártás legfrissebb alkotásaiból készült válogatást is láthatott a közönség.

forrás: MTI
címlapkép: Pannónia dicsérete