A monogámia lehetetlenségét és alternatíváit körbejáró Nyitva című vígjáték egy harmincas, hosszú évek alatt „összekopott” pár történetét meséli el eredeti humorral és zavarba ejtő őszinteséggel. Az elkerülhetetlennek tűnő megcsalásoknak a fiatalok úgy próbálnak elébe menni, hogy megnyitják a kapcsolatukat a szexuális kalandok előtt. Ez azonban jóval nehezebb feladatnak bizonyul az elképzeltnél: az újonnan felkínálkozó lehetőség testi és érzelmi hatásai mindkét félnek meglepetéseket okoznak.

A Filmalap 317 millió forintos támogatásával készülő dramedy forgatókönyvét maga a rendező, a London Film School-ban végzett Nagypál Orsi (Hidegzuhany; Terápia; Csak színház és más semmi; Tóth János) jegyzi, operatőre Herbai Máté (A nyomozó; Testről és lélekről) lesz. A házasságkötő teremtől a swinger klubig 30 különböző budapesti helyszínt érintő forgatás a tervek szerint 32 napig tart majd. A Nyitva a Megafilm gyártásában készül, producerei Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya.

A Filmalap ötéves fennállása óta számos fiatal alkotót támogatott pályakezdésében. Ennek eredményeként olyan filmek juthattak el a legnagyobb, A-kategóriás fesztiválokra, mint az Isteni műszak, a Viharsarok, az Utóélet vagy a Szerdai gyerek. A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Liza, a rókatündér a külföldi fesztiválsikereken túl a hazai mozikban is kiemelkedő eredményt ért el, és szintén elsőfilm volt a sok más elismerés mellett egészen az Oscar-díjig eljutó Saul fia.

(Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)