November 7-én 19 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban a magyar koprodukcióban készült Libertate '89 – Nagyszeben nyitja meg a 17. Román Filmhetet. A november 16-án a mozikba kerülő alkotást premier előtt itt láthatja majd először a budapesti közönség. A vetítés után a film rendezőjével, Tudor Giurgiuval Gyenge Zsolt filmkritikus beszélget.

1989. december 22-e, Nagyszeben, Erdély. Egyre több ember megy ki az utcára tűntetni Nicolae Ceaușescu kommunista rendszere ellen. Miután Ceaușescu egy helikopteren elmenekül Bukarestből, a katonaság átáll a tűntetők oldalára. Véres harcok kezdődnek a forradalmárok, a katonák, a rendőrök és a titkosrendőrség tagjai között. Az ostrom elől való kétségbeesett menekülési kísérletet követően a főhőst, Viorel rendőrkapitányt (Alex-Cornel Calangiu) elfogja a hadsereg, és terrorizmussal vádolják.

A bukaresti rezsim bukása a legvéresebb kelet-európai rendszerváltás volt. Tudor Giurgiu alkotása egy fontos történelmi helyzet és az abban szereplő emberi karakterek hiteles bemutatásán túl akciófilmbe illő fordulatokat, izgalmakat is kínál. A Libertate’89 – Nagyszeben az „itt és most” erejével átélhetővé teszi egy korszak drámai pillanatait.

A rendező a forgatókönyvet Cecilia Stefanescuval és Napoleon Helmisszel közösen jegyzi. Az operatőr Alex Sterian, a vágó Lemhényi Réka, a sound designer Székely Tamás. Erdélyi magyar színészek, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatóak a filmben. Az alkotás vezető producere Oana Bujgoi Giorgiu (Libra Films), koproducere Berger József, magyarországi koprodukciós partnere és a film hazai forgalmazója a Mythberg Films.

A film a Szarajevói Filmfesztiválon elnyerte a Nemzetközi Artmoziszövetség különdíját, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon, a TIFF-en a Vodafone Hearts' Award-ot, a legkedveltebb román film díját, a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon pedig az ökumenikus zsűri díját.

A november 7. és 12. között zajló Román Filmhéten öt további nagyjátékfilm lesz látható, az Alkalmi kémek, r. Oana Giurgiu (2022); A szelek nyomában, r. Mihai Sofronea (2022); Az apa, aki hegyeket mozgat meg, r. Daniel Sandu (2021); Derék emberek, r. Paul Negoescu (2022); Szén, r. Ion Borş (2023). A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik, a Szabadság ’89 és az Alkalmi kémek kettős, angol és magyar felirattal lesz látható.

Jegyevásárlás és a részletes program böngészése az Uránia oldalán lehetséges.

Forrás: A forgalmazó közleménye / ICR Budapesta / Fotó: Libertate '89